Da li ste znali? Dozvola treba i za ugradnju klime

Ova, a i mnoge druge dozvole su potrebne da bi onaj ko renovira stan, ako se odluči da ga proda, mogao da dokaže koliko je u njega uložio.

Pravo na popust na porez na kapitalnu dobit prilikom prodaje stanova, kuća ili lokala skoro niko od građana ne može da ostvari jer niko od njih ne poseduje dokaz da je radovima na objektu uvećao njegovu vrednost.

Iako je većina građana poslednjih godina zamenila dotrajalu stolariju na stanovima i kućama, i zbog visokih temperatura ugradila klima-uređaje, većina ne zna da im je za tu vrstu investicije bila potrebna saglasnost odeljenja za građevinske poslove u opštini na čijoj teritoriji žive. Bez tog dokumenta nemaju nikakve šanse da dokažu da su povećali vrednost svoje nekretnine.

"Za renoviranje kupatila, zamenu elektroinstalacija, pregrađivanje prostorija u stanu, ugradnju klima-uređaja, za sve vrste zastakljivanja terasa neophodno je pribaviti dozvolu nadležnog opštinskog organa jer se radi o investicionim radovima. Te dozvole su osnovni uslov da bi se tražilo umanjenje poreza na kapitalni dobitak, naravno, uz fiskalne račune kojima se dokazuje visina ulaganja. Problem je što niko ne uzima račune jer angažuje vodoinstalatera, električara i druge majstore koji nemaju firmu.Tako ne dobije fiskalni račun za kupljene stvari i materijal, pa ne može ni da dokaže koliko je novca uložio", kaže Miroslav Cvetković iz Klastera nekretnina Srbije.

U građevinskoj inspekciji na opštini Vračar kažu da građani koji renoviraju stanove ne moraju da traže saglasnost za krečenje, zamenu parketa i keramičkih pločica i lustera jer to spada u tekuće održavanje.

"Za rušenje zidova, zamenu stolarije, zastakljivanje terasa, ugradnju klima-uređaja, zamenu vodovodne i elektroinstalacije potrebno je prvo dobiti saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Sa njihovom saglasnošću da objekat nije pod zaštitom države i projektom radova overenim u ovlašćenom arhitektonskom birou investitor se mora obratiti za dozvolu odeljenju za građevinske poslove u opštini na kojoj se nekretnina nalazi", kažu u građevinskoj inspekciji na Vračaru i dodaju da samo po prijavi komšija izdaju naloge za uklanjanje klima-uređaja koji su ugrađeni bez dozvole.

ZA ŠTA TREBA DOZVOLA:

Ugradnja klima-uređaja
Ugradnja PVC stolarije
Zastakljivanje terasa
Rušenje zidova
Pregrađivanje prostorija u stanu
Zamena elektroinstalacija
Zamena vodovodnih instalacija
Ugradnja centralnog grejanja
Ugradnja centralne ventilacije

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar