Da li je rentiranje stana na planini isplativije od stana

Koliko se izdavanje stanova i soba isplati najbolje znaju oni koji žive u univerzitetskim gradovima, jer na taj način sebi mogu da obezbede još jednu platu.

Dobru priliku da na ovaj način zarade imaju i vlasnici nekretnina u podnožju planina ili na samoj planini. Uz nešto niže cene nego u hotelima, brojne porodice ili mladi skijaši ovakvu vrstu smeštaja biraju i radije od hotela. Ono što je najbolje od svega jeste činjenica da, iako je turizam na planinama intenzivniji zimi, poslednjih godina u Srbiji je sve popularniji i prolećni turizam, pa čak i letnji. Zato nije kasno da počnete baš sad da razmišljate o ovoj vrsti biznisa i investirate u apartman na planini ili, ako ste bili te sreće da tako nešto nasledite, da počnete da sređujete nasleđenu kući ili stan na nekoj od lokacija u blizini planine.

Računajte da na proleće, leto i jesen, cene smeštaja padaju od 20 do 30 odsto. Finalna računica je jasna i pokazuje da vlasnik kuće ili stana u blizini planine za samo nedelju dana rente može da zaradi visinu mesečne kirije. Uz dobru reklamu i popunjenost kapaciteta je bolja, a zarade su višestruko veće. Svakako, kad brojite zaradu, vodite računa i o tome da ona po navedenim cenama nije "čista“, jer je za izdavanje potrebno i ulaganje u potrošni materijal – posteljinu, peškire, sapunčiće, održavanje... i dodatne predmete koje nudite turistima. Evo primera iznajmljivanja.

Kopaonik - kuća za noć od 30 do 70 evra

Ako vam je skupo da plaćate hotele 70 evra po osobi za noć, za isti taj novac možete da iznajmite kuću za celu porodicu ili celu grupu koja je zajedno krenula na Kopaonik. Upravo na tu činjenicu „pucaju“ i vlasnici vikend kuća i to im je prilika da zarade, budući da je nemoguće da cele zime sami zauzimaju vikend prostor. Za samo nedelju dana iznajmljivanja mogu da zarade i oko 500 evra.

Ovu cenu, doduše, mogu da postignu vlasnici kuća na samoj planini, ali to ne znači da vlasnici vikendica u podnožju nemaju klijentelu niti zainteresovane za ovu vrstu rentiranja. Naravno da lokacija diktira cenu, pa vlasnici kuća u okolnim selima, mogu da računaju i na upola manje prihode nego vlasnici kuća na samom Kopaoniku, u blizini centra. To je i dalje sasvim solidna zarada, jer ako je noć 35 evra, to znači da za nedelju dana rentiranja mogu da zarade oko 250 evra, koliko zarađuju vlasnici nekretnina u Beogradu za mesečni najam.

Zlatibor – smeštaj za porodicu od 25 do 60 evra

Na Zlatiboru i u okolini ove planine, može da se iznajmi prostor po ceni od 25 do 60 evra za noć. Primera radi, i u centru cene se kreću od 35 do 40 evra za noć, za stanove za četiri osobe, dok u centru i popularnim naseljima kao što je Obudojevica ili Đurkovac, one idu na više. To znači da vlasnik ovakvog stana, ako samo deset dana mesečno ima goste, može da zaradi minimum 350 do 400 evra. Zlatibor je postao sve popularnija destinacija, pa je i tražnja za smeštajem iz godine u godinu sve veća, a time i mogućnost za zaradu.

U zimskoj sezoni svakako se apartman na planini isplati kao stan u Beogradu, pa možda i više. Ukoliko već niste vlasnik nekretnine na nekoj od planina, a želite da se bavite ovim biznisom, računajte da će vam u proseku trebati novca kao da kupujete stan u Beogradu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar