Cene nekretnina u Novom Sadu i dalje rastu

Kako piše novosadskiki "Dnevnik" enorman rast cena nekretnina u Novom sadu nastavlja se iz dana u dan, tako da trenutno u gradu ne postoji stan čiji je kvadrat, sem u retkim slučajevima u predugovaranju, jeftiniji od 1.000 evra. Po ovoj ceni mogu se, uz dosta sreće, pazariti stanovi na Satelitu, Staroj Detelinari, Telepu i Adicama. Sa druge strane, u centru grada, u Radničkoj ulici i na još nekoliko atraktivnijih lokacija, kvadrat košta između 1.600 i 2.000 evra. Ovakva skupoća može se bar delimično izbeći kupovinom stranova u predugovaranju, kada se na useljenje čeka i po godinu dana: u ovakvoj varijanti, na Telepu kvadrat košta od 850 do 1200 evra, na Novoj Detelinari od do 1050, a na Grbavici od 1200 do 1400 evra.

Cene konstantno rastu, sva je prilika da će nekretnine u gradu i dalje poskupljivati, a dokle - to niko ne zna - rekla je Stana Olah, menadžerka ”Office“ nekretnina, agencuije koja posluje u okviru ”NS Group“ . Došlo se do tačke kada je u gradu sve manje lokacija , pogotovo atraktivnijih, na kojima mogu da se zidaju zgrade, pa je dosta investitora otišlo u Beograd. To je dovelo do smanjene ponude, dok je tražnja stanova izuzetno velika, što prouzrokuje rast cena - objasnila je Olah.
Cene stanova najviše ”naduvavaju“ krediti. NJih nije bilo više od decenije, pa je to za osiromašene građane često jedini način da dođu do krova nad glavom. Iako konačna brojka na kraju pokaže da, ako se na primer, na 25 godina, uz minimalno učešće, kupi dvosoban stan, sa zaračunatim kamatama praktično otplati još jedan tek nešto manje kvadrature, mnogi nisu u situaciji da biraju, jer podstanarstvo se najmanje isplati. Takođe, i ljudi iz provincije koji žele da im se deca školuju u vojvođanskoj prestonici, kupuju nekretnine, jer znaju da, po okončanju studija potomaka, stanove mogu da prodaju po većoj ceni nego što su ih kupili. Sve ovo je nebu pod oblake diglo cenu kvadrata u Novom Sadu, koja se po svoj prilici u skorije vreme neće zaustavljati, jer i pored visokih iznosa za svaki stan koji se prodaje u redu čeka od tri do pet potencijalnih kupaca.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar