Čačak spreman za gradnju 370 jeftinih stanova

Zamenik gradonačelnika Čačka, Radenko Luković, izjavio je da će lokalna samouprava podržati paket ekonomskih mera Vlade Srbije.

Prema njegovim rečima, kada je u pitanju izgradnja jeftinih stanova, ovaj grad raspolaže sa nekoliko lokacija za te namene na kojima bi moglo biti izgrađeno 370 stambenih jedinica.

- Završen je Generalni urbanistički plan, u fazi smo izrade plana generalne regulacije u okviru kojeg postoji više lokacija za jeftine stanove. U Knićaninovoj bi moglo biti izgrađeno 120 stanova, Ciglarskoj 190 i Ulici Dobrosava Pavića 60 - kazao je on dnanas.

Prema njegovim rečima, stambene jedinice bi mogle biti površine od 45 do 60 metara kvadratnih, a grad će ponuditi jednu od pomenutih lokacija po proceduri donošenja Odluka, odnosno Uredbe Vlade RS. Time bi, smatra, bila podstaknuta građevinska operativa u Čačku, a žitelji grada na Moravi koji imaju niže plate rešili svoje stambeno pitanje.

- Kada se pokloni lokacija, odnosno ne naplati naknada za građevinsko zemljište, cena stanova bi mogla biti od 350 do 400 EUR po metru kvadratnom - naveo je on i dodao da bi se kod poslovnih banaka mogli zadužiti i Čačani čija su primanja oko 250 EUR.

Luković je kazao kako očekuje da će banke kredite za ove namene davati na rok od 30 godina sa ratom od 120 do 140 EUR, i kamatnom stopom 3,5%. On ocenjuje da bi to sa ekonomskog i socijalnog aspekta bili dobri uslovi kako bi mladi, i oni koji imaju niska primanja rešili jedno važno životno pitanje.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar