Brđani: Prvi tunel ka moru

Nedaleko od Gornjeg Milanovca, radnici „Planuma“ počeli su probijanje tunela, koji će biti na trasi budućeg auto-puta Beograd - Čačak, od Preljine do Takova

U Mestu Brđani, nedaleko od Gornjeg Milanovca, radnici građevinskog preduzeća „Planum“ započeli su probijanje tunela, koji će biti na trasi budućeg auto-puta Beograd - Čačak, od Preljine do Takova. Uporedo sa ovim radovima teče i priprema za asfaltiranje prilaznog puta, a nedaleko od mesta gde će biti tunel, čija je predviđena dužina 455 metara, postavljaju se temelji za noseće stubove mostova, kojih će na deonici od Ljiga do Preljine biti 27, ukupne dužine 2.216 metara.

Naišli smo na tvrđu stenu nego što smo očekivali, pa sada moramo da primenimo drugačiju tehnologiju probijanja tunela. Odnosno, krenućemo sa miniranjem, umesto da radimo probijanje, i to će značajno ubrzati radove. Predviđeno je da i levu i desnu tunelsku cev završimo do septembra naredne godine - rekao je inženjer „Planuma“ Bojan Prokić.

On je dodao da će se organizovati dvosmenski, a potom i trosmenski rad na probijanju tunela, kako bi se ispoštovali svi rokovi. Trenutno je na bušenju izlaznog portala leve tunelske cevi angažovano 20 građevinaca „Planuma“, dok je na čitavom gradilištu uposleno oko 300 radnika.

Prema projektu predviđeno je da se na tunel nastavlja most dužine 420 metara, koji će ići preko reke Dičine i lokalnog puta. To je i najzahtevniji deo trase, duge 17 kilometara, od Takova do Preljine.

DO 2016.

Pored tunela u Brđanima, projektom je predviđeno probijanje još dva tunela - Savinac (270 metara) i Šarani (885 m). Očekivanja su da će čitava trasa auto-puta, od Ljiga do Preljine, koja je dugačka oko 40 kilometara, biti završena do kraja 2016. godine, a njena izgradnja će koštati 308 miliona evra.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar