Bez građevinske dozvole 5.000 zgrada u Vranju

Više od 5.000 objekata izgrađeno je bez dozvole na teritoriji grada Vranja, pokazuju podaci Gradske uprave. Prema nezvaničnim podacima, nelegalno izgrađenih objekata, od šupa do stambenih zgrada ima daleko više. Zahtev za legalizaciju podnelo je više od 2.000 vlasnika, ali je samo polovina legalizovana, a najveći urbanistički haos je u naseljima Palestina, Raška i Ogoš u Vranjskoj Banji, piše Blic.

Vlasnici zatraže od nas dozvolu za renoviranje poslovnog prostora i onda sruše lokal i za mesec dana na tom prostoru nikne višespratni tržni centar. Od nelegalne izgradnje objekata nisu imune ni pojedine firme, čak i državne. Vranjska „Elektrodistribucija” ima više od 350 nelegalno izgrađenih trafo-stanica. Podneli su zahtev za legalizaciju, ali su odustali kada smo ih upozorili da trafo-stanice treba da razdvoje i grupišu po selima - kaže šef Odseka za urbanizam u vranjskoj Gradskoj upravi Većija Kostić.

Najveći neimarski haos građevinski inspektori registrovali su u vranjskim naseljima Palestina, Raška i u Ogošu u Vranjskoj Banji. Gradske vlasti s nestrpljenjem iščekuju usvajanje novog zakona o uređenju prostora i izgradnji, jer, kako kažu, tada će lakše moći da se izbore sa vlasnicima nelegalno podignutih objekata, sa kojima inspektori često imaju i neprijatne „bliske susrete”.

- Zahtev za legalizaciju do sada su podnela 2.673 vlasnika objekata, koji su izgrađeni bez građevinske i druge dokumentacije. Od ovog broja, legalizovano je više od 50 odsto objekata. Odbačeno je 1.108 zahteva, jer su se vlasnici oglušili o naše pozive i upozorenja da blagovremeno dostave kompletnu dokumentaciju. Negativno je rešeno 109 zahteva i vlasnici ni pod kojim uslovima ne mogu da legalizuju svoje objekte. Takav je slučaj sa nekoliko kuća u naselju Palestina koje se nalaze na trasi koridora 10. U zamenu za zemljište, država je vlasnicima ponudila placeve u Babinoj Poljani - ali su oni to odbili - rekla je Kostićeva.

Za legalizaciju kuće od sto kvadrata u prvoj gradskoj zoni (strogi centar grada) valjalo je platiti 27.000 dinara. Izdatak nije veliki jer se za ove pare dobija upotrebna dozvola. U prigradskim naseljima tarifa za legalizaciju kuće istih gabarita iznosila je svega 5.000 dinara.

Načelnik Gradske uprave Nebojša Ljubić ističe da lokalna samouprava nema rešenja za nelegalno izgrađene objekte u Vranju i selima ovog kraja. Načelnik Ljubić izjavio je za „Blic” da je problematična čitava jedna strana glavne gradske promenade. To potvrđuje podatkom da u Ulici Stefana Prvovenčanog, glavnoj gradskoj saobraćajnici, ima čak pedesetak divlje izgrađenih lokala i drugih objekata.

- Po nalogu građevinske inspekcije stopirani su radovi na pojedinim objektima čija je izgradnja nedavno počela. Objekti će biti srušeni onim vlasnicima koji nisu dobili saglasnost za legalizaciju. Do 2003. godine bilo je preko hiljadu nelegalno izgrađenih objekata. Posle toga, gubi se evidencija o izgradnji. Krajnje je vreme da se uvede više reda u ovoj osetljivoj oblasti - rekao je Nebojša Ljubić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Jedan komentar na “Bez građevinske dozvole 5.000 zgrada u Vranju”

  1. igor says:

    dali ima pravo komšija koji je imao malu šupu sad da podigne više od šupe i praktično nas da zatvori

Ostavi komentar