Beograd stremi ka nebu

Realizacija najavljivanog projekta „Beograd na vodi” mogla bi da počne već za dve nedelje, odnosno početkom marta, kada će biti završen master plan i kada će početi izmeštanje koloseka iz Savskog amfiteatra. Ceo projekat biće završen do 2019. godine.

Ministar saobraćaja Aleksandar Antić i predsednik Privremenog veća Beograda Siniša Mali najavili su juče da će tokom marta početi prva faza radova, odnosno izmeštanje trećine koloseka, kako bi se oslobodio teren za izgradnju prve četiri zgrade.

U martu će se raditi i na izradi idejnog projekta za konačan izgled „Beograda na vodi” kada će se državni predstavnici sastati i sa svim eminentnim arhitektonskim udruženjima kako bi se dobilo najlepše i najfunkcionalnije rešenje.

Prestonička panorama postaće bogatija za još mnoge građevine put oblaka, a kula od 180 metara projekta, biće zasigurno najveći izazov u stambenoj gradnji. Bez etikete "najviša" ostaće zgrada Ušće, jer se njen poslednji sprat nalazi na 115. metru.

"Urbanistički zavod grada" već je obavio procenu i dozvolio gradnju 30 spratova na dve lokacije, a na skoro obavljenoj studiji Novi Beograd pokazao se kao pogodno tlo budućih zdanja do 100 metara visine, pa će i kula naselja "Vest 65" prednjačiti sa svojih 39 spratova.

Kada je davne 1939. godine premašena konstrukcija od deset spratova izgradnjom 13 etaža palate "Albanije", prestonica je tada imala najveći objekat u jugoistočnoj Evropi. Ipak, šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka nikli su simboli neba prestonice, podigavaši granice pogleda iznad 100 metara od tla – Avalski toranj, "Geneks" kule, Istočna kapija Beograda.

Dok se televizijski toranj i dalje drži na visini zadatka najveće građevine Beograda, pa i Srbije sa vrhom do 204,57 metara, pilon Mosta na Adi, iako za njim "kaska" za svega četiri metra, skoro da je stao rame uz rame s njim kao obeležje Beograda.

Takmace u vazduhu, zgradu "Ušće" i "Geneks" kule razdvaja antena od 26 metara na krovu bivšeg sedišta Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije, čime je Zapadna kapija zauzela drugo mesto među "gorostasima".

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar