Banke ucenjuju dužnike

Mnogi koji su se okućili zajmom dobijaju ovih dana obaveštenje od banaka da o svom trošku izvrše novu procenu stana

Više mesečne rate zbog skoka vrednosti evra nisu jedini razlog za glavobolju građana koji otplaćuju stambene kredite. Mnogi koji su se okućili zajmom ovih dana su dobili obaveštenje od svojih banaka da izvrše novu procenu stana. I to o svom trošku.

Novu procenu nekretnine trebalo bi, kako banke zahtevaju, da dostave u što kraćem roku. Tačnije, mesec do dva pre isteka tri godine od uzimanja zajma.

Korisnici hipoteke su već jednom platili procenitelja vrednosti nekretnine kada su podizali kredit. Zato ne čudi što se sada hvataju za glavu zbog novih izdataka. Bankari, međutim, objašnjavaju da je to deo standardne procedure po kojoj se na tri godine procenjuje rizik hipoteke. Procedura je neophodna kako bi se videlo da li je hipoteka odgovarajuća u odnosu na kredit, radi smanjenja rizika banaka. Bankari takođe ističu da u ugovorima koje građani potpisuju prilikom kupovine postoji mogućnost da banka zatraži da se procena ponovo uradi.

Narodna banka je propisala obavezu banaka, kako navodi Rade Vojnović, član Izvršnog odbora Hipo Alpe-Adrija banke, da jednom u tri godine ažuriraju podatke o vrednosti nekretnina koje su stavljene pod hipoteku po osnovu stambenog kredita na osnovu procena koje im dostavljaju klijenti. On ističe da postoji obaveza banaka na dve ili tri godine da se uradi procena rizika svih plasmana. To znači da mora da se proceni hipoteka da bi se videlo da li je ona odgovarajuća u odnosu na kredit. Ukoliko banka nema novu procenu nekretnine, smatra se da je plasman rizičan. Time se, po njegovim rečima, smanjuje rizik banaka. Uz to, korisnik kredita je obavezan da svake godine dostavi i polisu osiguranja.

­ Banke svake tri godine traže svežu procenu stana koji je pod hipotekom na osnovu odluke NBS ­ potvrđuje i Goran Milićević, direktor Marketinga Komercijalne banke. Ta banka svojim klijentima, kako napominje, prihvata procenu poreskih organa.

Sosijete ženeral banka poziva korisnike stambenih kredita kojima je isteklo tri godine od realizacije zajma, kako kaže Tanja Milijančević, savetnik za odnose sa javnošću, da ličnom bankaru u svojoj ekspozituri dostave poslednje rešenje o porezu na imovinu kako bi banka ažurirala vrednost hipotekovane nekretnine. Promena vrednosti nekretnine, kako dodaje, ne nosi nikakve posledice po klijenta. Time se, naime, ne izlažu ponovnom plaćanju naknade za usluge sudskog procenitelja građevinske struke.

Agenti za nekretnine kažu da se procena vrednosti nekretnine plaća od 50 do 100 evra i da procenu rade isključivo ovlašćeni sudski procenitelji koje biraju banke. Oni pretpostavljaju da su se banke na ovaj korak odlučile da bi proverile vrednost nekretnina, odnosno hipoteka. Odobravajući zajmove, one su na sebe preuzele deo rizika i sada proveravaju da li hipoteka pokriva kredit. Mada prilikom odobravanja zajmova traže da vrednost hipoteke bude oko 30 odsto veća u odnosu na pozajmicu koju daju.

Bez obzira na to, bankarska odluka o naknadnoj proceni nekretnina, uveravaju agenti, ne bi trebalo da brine korisnike kredita, jer oni svakako otplaćuju rate bez obzira na to da li vrednost stana raste ili pada.

B. D. ­ M. U. A
[objavljeno: 26/02/2009]

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar