Advokati optužuju notare da usporavaju ugovore o prodaji nekretnina

Notarske kancelarije u Beogradu, prema informacijama koje smo dobili od klijenata i agencija za nekretnine, zbog gužve zakazuju sastavljanje beležničkih zapisa o prometu nekretnina za januar i februar, a u unutrašnjosti i za maj 2015. godine! Ovo je potvrdio Dragoljub Đorđević, predsednik Advokatske komore Srbije, i najavio da će AKS ubrzo izaći i sa konkretnim primerima i imenima beležnika, jer im podaci pristižu iz cele Srbije.

- Jasno je da 94 notara ne mogu da završe posao koji je obavljalo 9.000 advokata, mnoštvo pripravnika i službenika u sudskim pisarnicama - kaže Đorđević. - Zakon o beležnicima mora da se promeni. Prvo, zato što je neustavan, a drugo, zato što je na štetu građana. Naša radna grupa završava predlog izmena tog zakona i vrlo brzo ćemo ih predstaviti javnosti.

Komora je uradila i analizu upoređujući nagrade za advokatske i za notarske usluge. Kada bi advokati primenjivali pun iznos nagrada iz svoje tarife, bili bi, kažu, u nekim slučajevima, skoro duplo jeftiniji od beležnika!

- Pogoršanje tržišnih uslova i pad kupovne moći građana i privrede uticali su da advokati ugovaraju upola manju nagradu od propisane, što je dopušteno članom četiri Advokatske tarife - objašnjava Vidoje Matić iz AKS. - Rezultat je da su nagrade notara daleko veće, pa i za 300 odsto.

Predsednik Javnobeležničke komore Miodrag Đukanović, odgovara da je njegova Komora, pošto su počele da „pljušte“ advokatske optužbe, poslala dopis svim notarima i naložila im da dostave podatke o tome za kad su zakazali poslednja sačinjavanja beležničkih zapisa:

- Izveštaj je, zaključno sa 29. septembrom, pokazao da je najveći broj poslova zakazan za dva-tri dana unapred, nekoliko je bilo zakazano za 7. oktobar i dva za dan kasnije - tvrdi Đukanović. - To znači da se najduže zakazuju poslovi za sedam dana.

Notari su prvog meseca svog rada sačinili 5.000 zapisa, od čega najviše založnih izjava za hipotekarne kredite i zapisa o prometu nepokretnosti, i još 10.000 overa potpisa i kopija, što je posao koji i dalje rade i oni i sud.

Đukanović dodaje i da nije tačno da su se svi advokati do sada bavili sastavljanjem ugovora i podseća da će Srbija vrlo brzo imati 371 notara, odnosno jednog na 25.000 stanovnika. Zato veruje da se neće stvarati „usko grlo“.

Mnogi, međutim, u to ne veruju, jer deo notarskog posla i dalje obavljaju sudovi, a posle 1. marta moraće da ih rade beležnici. Dakle, obim posla će se povećati. Osim toga, sudovi notarima još nisu poverili nijedan ostavinski postupak, a i toga će biti.

U isključivoj nadležnosti notara od 1. septembra su ugovori o prometu nekretnina (kupoprodajni, o poklonu, razmeni, hipoteci, zakupu poslovnog prostora), ugovori o ustupanju i raspodeli imovine za života, bračni ugovori i sporazumi supružnika o deobi njihove zajedničke imovine. Posle 1. marta sa sudova će na beležnike potpuno preći i ugovori o prometu pokretnosti (automobili, umetnička dela...), overe prepisa, potpisa i kopija, i saglasnosti na putovanje dece u inostranstvo.

Mada negira da je došlo do zagušenja, Đukanović priznaje da je sada više vremena potrebno za sastavljanje javnobeležničkog zapisa nego nekada za overu ugovora, jer notari proveravaju sve papire, pošto svojom imovinom garantuju za ispravnost posla. Ali, on podseća i da su ranije overi prethodili prikupljanje dokumentacije, odlazak kod advokata, čekanje ispred sudske pisarnice...

- Tačno je da su advokatske tarife niže od notarskih, ali zaboravlja se da se na sve to plaćala i sudska taksa, koja je sad uključena u cenu zapisa - ističe Đukanović. - Tako je građanin za ugovor vredan deset miliona morao da plati 30.000 advokatsku uslugu i 37.600 taksu na overu. To je 67.600, a mi sa PDV-om naplaćujemo 50.400 dinara.

OVERA GIGANTA

U advokatskoj komori tvrde da je krajem prošle nedelje urađena overa hipotekarne izjave za stavljanje hipoteke na imovinu nekadašnjeg privrednog giganta, koja leži na teritoriji dvaju gradova. Od toga, jedan ima beležnika, a drugi ne. Overa je obavljena u onom koji ima notara i to za 720.000 dinara. Advokati se pitaju šta je razlog da beležnik u džep stavi za jednu običnu hipotekarnu izjavu u svoj džep 600.000 dinara, i dodaju da niko od advokata ne vidi ni pet odsto tog iznosa u jednom danu za pet minuta rada.

PROBLEM DIVLjA GRADNjA

Zasad je veliki problem promet neuknjiženih nekretnina, jer Srbija ima oko 700.000 nelegalnih objekata. Đukanović objašnjava da nema univerzalnog odgovora da li će se takav objekat naći u legalnom prometu, već to zavisi od slučaja do slučaja (da li ima građevinsku dozvolu, da li je u postupku legalizacije itd.). Komora, ipak, pokušava da ustanovi jedinstvenu praksu kojom će se rukovoditi svi notari.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar