Rata za stan tri puta veća

Ove godine ističe grejs period na kamate za subvencionisane stambene kredite. Prema novoj uredbi, širi krug građana ima mogućnost uzimanja pozajmice

GRAĐANI koji su krajem 2009. i tokom 2010. godine uzeli subvencionisane stambene kredite sa grejs periodom, od novembra ove godine plaćaće cele rate, koje su tri puta veće od dosadašnjih. Naime, prema uredbi, koja je doneta pre tri godine, korisnici stambenih zajmova uz dotaciju države mogli su da tokom perioda, koji ističe 31. oktobra ove godine, otplaćuju samo glavnicu, koja je minimalna u odnosu na kamatu, tako da je mnogima mesečna obaveza bila od 40 do 100 evra.

Za jedan broj porodica grejs period je bio dobar, jer su imali mogućnosti da novac ulože u nešto drugo ili da razliku do pune rate uštede. Neki su se opredelili za subvencionisani stambeni kredit nadajući se da će za godinu i po biti u boljoj poziciji da otplaćuju cele rate.

Građani koji su se odlučili za ovaj tip kredita su prilikom potpisivanja ugovora dobili plan otplate - kaže Miroslav Rebić, član IO Sosijete ženeral banke. - Njime je jasno definisana visina rate tokom grejs perioda, kao i po njegovom isteku, tako da su imali mogućnost da se pripreme za mesečna zaduženja koja će imati od kraja ove godine.

Primera radi, neko ko je uzeo minimalan subvencionisani stambeni kredit sa grejs periodom u iznosu od 30.660 evra, do novembra ove godine otplaćivaće svakog meseca samo 40 evra, a država 98 evra. Kada istekne grejs period, ukupne obaveze ovog građanina biće 138 evra ili više od tri puta nego kada je uzeo zajam.

Svake godine država menja uslove za subvencionisane stambene kredite. Ove godine su najliberalniji što se tiče učešća, koje je svedeno samo na pet odsto, nema limita za godine starosti i kamata je vrlo povoljna. Jedino ograničenje je to što se mogu kupovati samo novi stanovi.

PRVI ZAHTEVI

Građani će već od srede moći da podnose zahteve za nove subvencionisane kredite, a prvu isplatu očekuju početkom marta. Država je za ovu godinu namenila 1,2 milijarde dinara dotacija, ali postoji mogućnost da se one povećaju ukoliko bude većeg interesovanja.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar