Liman

Limani su gradske četvrti Novog Sada koja zauzima 226 hektara gradske površine. Sastoje se od delova:

- Liman 1 (4.683 stanovnika)

- Liman 2 (7.560)

- Liman 3 (12.418)

- Liman 4 (9.573)

Naselja se nalaze na kraju Bulevara Oslobođenja, sa leve strane Dunava. Granice ovih naselja su Bulevar cara Lazara, ulica Ribarsko ostrvo i ulica Sime Matavulja. Ulice koje dele Limane: Fruškogorska ulice (Liman 1 i 2), Bulevar Oslobođelja i Most Slobode (2 i 3) i Balzakova (3 i 4). Gradski autobusi koji prolaze kroz Limane su 4, 7, 8, 9, 11A, 11B, 12, 69, 70 i 71.

Kolektivno stanovanje je zastupljeno u sva četiri Limana.

Istorija

Poreklo reči je starogrčko (grč. λιμένας), što u prevodu znači zaliv ili luka. Širenjem Osmanskog carstva na zapadne i severne obale Crnog mora, reč su proširili Turci, da bi naposletku ušla u bugarski, rumunski, ukrajinski i ruski jezik. Označava mesta u rečnom toku sa mirnim tokom na kojima voda kao da stoji, nastala obično tamo gde je vađen šljunak i na kojima rečna matica prati dno rečnog korita.

Teren na kome se prostire teritorija limana, prema podacima iz 1764. zvao se Veliki liman. Počinjao je od Futoške šume pa do ulica Alekse Šantića, Lasla Gala i Željezničke, koje su mu bile obale. Dopirao je čak do ulice Narodnih Heroja u Bulevara Mihajla Pupina. Krajem 19. veka takođe prema zapisima, ispred Katoličkog groblja, bilo je gradsko šetalište "Šištat", a dalje od Katoličkog groblja, prema Dunavu "bila je pustinja bez ijedne kuće".

Radovima započetim 1881. na izgradnji željezničke pruge Beograd - Subotica - Novi Sad - Zemun, nasut je jedan deo velikog limana a pruga se sagrađena celom dužinom današnjeg Bulevara Cara Lazara. Zgrada željeničke stanice, podignute 1882. sagrađena je na sadašnjem terenu između ulice Vere Pavlović, Puškinove i Bulevara Cara Lazara. Premeštanjem pruge i izgradnjom nove Željezničke stanice Novi Sad 1964. srušena je prva zgrada stanice a današnja pošta uz Limansku pijacu jedini je svedok postojanja nekadašnje stanice. Pruga Budimpešta - Zemun proradila je 1883. kada je u Novi Sad stigao prvi voz. Od 1901. za prevoz putnika od željezničke stanice do centra grada korišćen je omnibus (tramvaj sa konjskom zapregom), od 1911. električni tramvaj koji je 1958. zamenjen autobskim prevozom.

Sa Drugim svetskim ratom i početkom narodnooslobosilačke borbe 1941., pored pokušaja da se u vazduh dignu vojna auto-garaža, skladište benzina, najuspešnija diverzija na limanu u blizini željezničke stanice bila je 11. spetembra kada su presečena 124 telefonska i signalna kabla i onesposobljena crpka za napajanje željezničkih parnih lokomotova vodom.

Sport i rekreacija

Zbog položaja naselja pored Dunava, a zbog planirane gradnje naselja; Limani imaju dosta površina za odmor i rekreaciju.

Od parkovi i zelenih površina nalazi se univerzitetski park (koji služi kao kamp ta vreme EXIT festivala) i sunčani kej, pored reke; kao limanski park. Takođe, se nalazi i sportski centar "Univerzitet", pristanište za manje brodove i kajaški klub,kao i veslački klub Danubius osnovan 1885. Na Dunavu se nalazi najpopularnije kupalište Štrand [1], kao i manja divlja plaža "Bećarac". Na limanu 2 se nalazi i fudbalski klub "Kabel".

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar