Stan na dan: Ulažu desetine hiljada EUR, zarada ni brza ni laka

Do pre desetak godina apartmanski smeštaj bio je rezervisan skoro isključivo za turističke centre: more, planinu ili banju.

Ova vrsta smeštaja praktično nije postojala u kontinentalnim gradovima, pa je boravak u njima podrazumevao hotelsku sobu. Razvojem interneta, pametnih telefona i aplikacija, mogućnost rezervisanja s jedne strane, i oglašavanja sa druge, pokrenuli su vlasnike stanova da svoje nekretnine prikažu na globalnom tržištu, pa je ponuda takve vrste smeštaja doživela pravu ekspanziju na svetskom nivou.

Brzi internet u svačijem džepu spojio je one koji nude i one koji traže i doveo do prave eksplozije privatnog turističkog smeštaja u velikim gradovima, a što se proširilo i do manjih gradova, čak i zabačenih sela sa odličnom ponudom u vidu seoskog turizma.

Ova pojava nije zaobišla i naše krajeve na čelu sa neprikosnovenim Beogradom. Izdavanje apartmana popularno nazvanog stan na dan Beograd u proteklih desetak godina beleži konstantan rast, pa se, između ostalog, i zbog ogromne ponude smeštaja ovog tipa naša prestonica našla na mapi najbrže rastućih turističkih destinacija u celom svetu.

Primera radi, u 2006. godini Beograd je imao četrdeset hotela, da bi u februaru 2018. bio otvoren čak devedeset šesti hotel jednog popularnog svetskog lanca. U tom istom periodu, hosteli su počeli da niču kao pečurke, a apartmani i brže od tog.

Broj apartmana iz godine u godinu konstantno raste i ne vidi se kraj takvom trendu. Apartmana ima na svim lokacijama po Beogradu, ali prednjače, naravno, centar i Novi Beograd, sa akcentom na novijim blokovima poput popularnog Belvila, Bloka A i Savade.

Tražena je i lokacija oko Arene, a što se tiče starog dela grada, pravilo je da što je apartman bliži Knez Mihailovoj - to je bolje. Slavija je takođe jedna od traženijih lokacija, delom zbog tog što je sama po sebi reper, a delom zbog blizine Kliničkog centra. Struktura gostiju je šarenolika, od onih koji dolaze na simpozijum, seminar ili kongres pa do turističkih poseta ili porodičnih vikenda. Tu su i oni koji apartmane uzimaju zbog popodnevnog (ali i prepodnevnog) odmora. Često su klijenti i firme kojima je za smeštaj zaposlenih stan na dan najbolja opcija.

Što se tiče kvaliteta samih stanova, sa jednog od sajtova koji nudi takav smeštaj kaže da su u početku to bili klasični stanovi poput onih u kojima se živi, oslobođeni od viška stvari i prilagođeni kratkoročnom najmu. Rast ponuda je onda učinio svoje i kvalitet apartmana je otišao u nebo, pa sada ljudi neretko angažuju arhitekte, ulažu desetine hiljada evra u opremanje enterijera, nameštaj i rasvetu. Tu su i apartmani sa bazenom (verovali ili ne), cele rubrike u kojima su apartmani sa đakuzijem ili desetine zaista luksuznih apartmana u Beogradu, uporedivih sa najluksuznijim hotelskim sobama.

Sa drugog portala dobili smo nešto više informacija o tome iz kojih zemalja gosti dolaze u Beograd. Suprotno uverenjima vlasnika apartmana koji na početku svog rada veruju da će im gosti biti stranci, najveći broj gostiju dolazi iz republika bivše Jugoslavije. Naravno, bude tu i koji “pravi” strani turista, ali oni obično smeštaj pronalaze preko globalnih pretraživača, a ne lokalnih.

Kako se godinama najavljuje postepeno gašenje turističkih agencija i turističkih servisa uopšte jer gosti mogu sve sami da rezervišu i plate putem interneta, možemo da zaključimo da to u našem regionu nije slučaj. Gosti nemaju potpuno poverenje u globalne online servise i komunikaciju automatskim porukama. Kontakt sa ljudima sa svog govornog područja još uvek prepoznaju kao sigurniji i pouzdaniji vid rezervacije smeštaja u željenom gradu.

Vlasnici portala svedoče da neretko češće zovu oni koji se javljaju da ponude svoj stan kao varijantu dnevnog izdavanja nego oni koji žele da rezervišu.

Za razliku od vremena koje je iza nas, kada su praktično svi koji se uključe u posao sa apartmanima mogli da računaju na relativno laku i sigurnu zaradu, sada to više nije slučaj. Ogromna ponuda je učinila svoje, pa čak ni fantastična lokacija i desetine hiljada evra uloženih u enterijer ne garantuju goste.

Predstavnici beogradskih agencija saglasni su da svi oni koji žele da se bave kratkoročnim izdavanjem apartmana u Beogradu moraju imati u vidu neophodne uslove za početak ovog posla: ulaganje, strpljenje i profesionalnost. Ali, sa ovim polaznim stavkama, na ugostiteljskom nebu Beograda ipak ima dovoljno mesta za sve.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar