Pravni problemi koče izgradnju stanova za naučnike

Izgradnja stanova za mlade naučnike u Ulici Branka Krsmanovića, započeta još pre 6 godina, u više navrata je prekidana zbog nerešenih imovinskih odnosa i nedostatka novca. Razlog poslednjeg prekida radova su pravni problemi, tvrdi rektor niškog Univerziteta Dragan Antić.

Prema njegovim rečima, izgradnja stoji u mestu jer se očekuje da Ministarstvo prosvete usaglasi određena pravna dokumenta sa Jedinicom za upravljanje projektima (JUP) i sada treba da se jasno definiše “šta će u pravnom smislu biti kada se ti stanovi izgrade”.

U Ministarstvu prosvete se stalno smenjuje osoblje, sekretari, pravnici, ministri i oni nemaju kontinuitet u radu, pa tako odjednom u nekom trenutku utvrde da nešto fali od dokumenata. Sada su ustanovili da treba da dodatno usklade neke pravne stvari i da spreme odgovarajuće ugovore sa JUP-om da bi se krenulo sa radom. To je interna stvar između Ministarstva i JUP-a za koju Univerzitet nije nadležan - kaže Antić.

Na ovu dokumentaciju se čeka, kako kaže Antić, već mesecima, ali “ima naznaka da se stvari pomeraju i da će se sva pravna pitanja razrešiti u nekoliko narednih meseci, jer para za završetak radova ima”.

Nadam se da će se već sledeće građevinske sezone krenuti sa radovima, dakle negde od marta. Ostali su samo završni građevinski radovi, koji bi mogli da budu gotovi u vrlo kratkom periodu od, recimo, desetak meseci, nakon čega bi ljudi najzad dobili stanove - dodaje Antić.

Podsetimo, još 2008. godine je u Ulici Branka Krsmanovića na Bulevaru započeta izgradnja ovih stanova koji su namenjeni niškim istraživačima. U pitanju su tri lamele sa 98 stanova, ukupne površine od preko 7.000 kvadrata. Kako je rektor Antić najavljivao juna prošle godine, trebalo je da se mladi naučnici sa niškog Univerziteta u nove stanove usele u toku 2014. godine.

Inače, izgradnju ovih stanova finansira Fondacija za rešavanje stambenih potreba mladih naučnika i umetnika Univerziteta u Nišu, zajedno sa resornim ministarstvom i donatorima. Osnovna ideja je da se predavačima niškog Univerziteta koji imaju nerešeno stambeno pitanje omogući da dođu do stanova po cenama nižim od tržišnih.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar