Preobražaj prestonice – niču nova luksuzna naselja

Velike infrastrukturne projekte gradskih vlasti u Beogradu prate i strani i domaći investitori koji grade na desetine hiljada kvadrata na teritoriji celog grada: od Zemuna i Novog Beograda, preko Savskog amfiteatra i Dorćola, do Vračara i Voždovca.

U skladu sa novim konceptima života koji podrazumevaju da je stanaru sve nadohvat ruke, niču prava mala naselja sa specifičnom mikroklimom. Iako su cene kvadrata u Srbiji visoke u odnosu na primanja građana, one su ipak niže u odnosu na metropole slične veličine u Evropi, kao što su Beč ili Prag.

Jaka tražnja za stanovima zadržala se i u prethodnih godinu dana, pa je tako pored velikih stambenih projekata u izgradnji, najavljeno i nekoliko novih što je dodatno ohrabrilo investitore. I kao što obično biva, luksuzna roba prva nađe kupca, a tako je i sa stanovima. Elitna stanogradnja je po pravilu u blizini glavnih gradskih sadržaja, ali na pristojnoj udaljenosti od negativnih strana života u epicentru grada.

Glavna prednost koju stanari navode jeste samodovoljnost ovih naselja. U njima je moguće završiti što je potrebno – od prodavnice, apoteke, banke, kafeterija i restorana, teretane, kozmetičkog salona, a neretko i kulturnih sadržaja. Svaki od projekata utiče i na one u svojoj neposrednoj blizini. Visoke cene kvadrata povećavaju cene na nivou mikrolokacija, odnosno nekretnine u okolini luksuznih naselja po pravilu postaju skuplje.

U Zemunu i Novom Beogradu niču veliki stambeno-poslovni kompleksi kao West 65, A blok, Zemunske kapije, Zelena Avenija, a u centru grada gužva je na gradilištima: Kapije Vračara, Central Garden, Voždove kapije.

Primat u izgradnji po kvalitetu i poštovanju rokova imaju Izraelci. Zahvaljujući izraelskim kompanijama ulica Kneza Miloša u narednih godinu dana biće u potpunosti modernizovana. Na mestu bivše ambasade SAD gradi se jedan od najluksuznijih i najtraženijih objekata - Kneza Miloša Residence sa preko 220 luksuznih apartmana.

Pre pet godina tržište nekretnina je bilo u najvećoj krizi. Cene stanova su bile manje za 25 procenata, a bilo je i manje gradnje i prometa. Ova godina je ohrabrujuća. Potražnja za stambenim jedinicama u Beogradu i dalje je velika, jer broj prodatih značajno prevazilazi broj izgrađenih stanova.

Zato je izgradnja luksuznih stambenih naselja širom Beograda dobar signal ekonomske moći dela građana što na duži rok ohrabruje strane investitore da zidaju u glavnom gradu, i pomaže se jačanje domaćih firmi kao podizvođača.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar