Kako da mali prostor učinite vizuelno dvostruko većim

Uređenje malog i skučenog prostora zna da bude veoma zahtevno. Zato vam dajemo par saveta kako da ga učunite vizuelno dvostruko prostranijim.

Često ne možemo uticati na objektivnu veličinu stambenog prostora, a opremanje takvih stanova nije nimalo jeftino, s obzirom da nameštaj i uređaji koji se ugrađuju moraju biti nestandardnih veličina. Ipak, uz malo truda i domišljatosti, takav prostor moguće je učiniti prijatnim za boravak.

1.Svetle boje zidova odaju utisak prozračnosti i prostranosti

Svetlije boje zidova i podova vizuelno „otvaraju“ prostor. Plakari i pojedini komadi nameštaja mogu biti u tamnijoj boji, posebno ako ih koristite kao barijeru, kojom vizuelno odvajate neke celine prostora. Ovo razdvajanje se može izvesti i tako što ćete samo jedan manji deo zida prekriti dekorativnim tapetom. Ako tome dodate i ogledala, pa ih postavite na uzanije delove prostora, vaš stan se može činiti i duplo prostranijim.

2. Pametno skladištenje garderobe i stvari

Multifunkcionalnost pojedinog nameštaja vam može dosta pomoći u ovakvom poduhvatu. Na slici je prikazano jedno od rešenja, gde je atraktivni kovčeg na sredini prostorije poslužio ujedno kao stočić, dok se u njega može pohraniti neka količina stvari.

3. Prostor koji vam nedostaje kao zasebna celina, stvorite domišljatošću

U mikro stanovima je čest slučaj da se krevet za spavanje postavi na uzvišenom mestu, resimo na specijalno izgrađenoj platformi tj. galeriji, a moguće ga je pozicionirati i iznad garderobera. Pogledajte i primer kako se iza sofe može napraviti minijaturni radni prostor.

4. Neka vam sve bude cakum-pakum, zategnuto i sređeno

Mali prostori iziskuju „vojničku“ urednost. Ako vam je spavaća soba mala, posteljina na krevetu mora biti ne samo zategnuta, već i uvučena ispod dušeka. Svaki suvišak, koji vizuelno otkida od vašeg prostora, učinite nevidljivim.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar