Parket u kuhinji

Koliko god su keramičke pločice ili linoleum praktičniji za održavanje, najnoviji trend za uređenje kuhinje nalaže da se na njenom podu nađe parket.

Tim pre što su ponovo moderni drveni kuhinjski delovi, koji se savršeno uklapaju sa njim. Još ako vam je kuhinja spojena sa ostatkom stana, kao u konceptu otvorenog prostora, onda vam je neka vrsta drvenog poda nešto što morate da imate u kuhinji, da pločice ne bi grubo odudarale od ostatka okruženja.

On daje prirodnu notu i toplinu, istovremeno izgledajući sofisticirano i potpuno sveže, jer se obično ne očekuje u ovom delu kuće. Loša strana postavljanja parketa u kuhinji svakako je njegovo održavanje - morate da naučite kako da ga svakodnevno čistite, negujete i štitite od vode, koja ga lako može oštetiti.

Dok biste pločice očas prebrisali krpom, oko parketa, ipak, morate malo da se pomučite. Ukoliko niste spremni na to, a želite da imate izgled parketa u kuhinji, postavite laminat. Mada, drvo je drvo, prirodnije izgleda i mnogo je bolji termoizolator od bilo koje druge vrste poda.

Svetlo drvo sa vidljivim čvorićima savršeno se slaže uz pastelne i neutralne boje kuhinjskih elemenata, nenametljivo čineći vašu kulinarsku oazu svetlijom i razigranijom. S druge strane, tamniji parket daje dramatičnu i elegantnu notu, koju dodatno možete da naglasite kontrastnim elementima. Vaš izbor može da bude i brodski pod, koji će u kuhinju uneti popularni retro stil.

Za koju god vrstu drvenog poda da se odlučite, savetujemo vam da ga izlakirate i zaštitite poliuretanom, jer će tako biti otporniji na prljanje i eventualna oštećenja, nastala ispadanjem sudova ili escajga na pod, kao i stalnim ulaženjem i izlaženjem iz kuhinje. Takođe, bilo bi dobro da odaberete najčvršće vrste parketa, poput hrastovog i jasenovog, kao i da zaštitite delove ispod frižidera, sudopere i mašine za sudove tako što ćete staviti prostirku ili tepihčić ispod njih.

A kako da održavate ovaj parket? Nikada nemojte da koristite amonijak ili abrazivna sredstva za čišćenje, kao ni sprejove za nameštaj koji bi mogli da ga učine klizavim. Možete i sami da napravite sredstvo za čišćenje, tako što ćete pomešati 50 ml tečnog, pe-ha neutralnog sapuna, sa punom kofom tople vode. Kada prebrišete pod ovim rastvorom, isperite ga običnom vodom i dobro posušite mekom krpom.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar