Beograd: Novogradnja prvi izbor–svaki kvadrat koji se izgradi odmah se i proda

Ako ste od onih koji ove godine traže krov nad glavom, verovatno ste i načuli savet koji ekonomisti i bankari već duže vreme dele – kupite stan i to što pre.

Nekoliko je razloga za to, kamate koje su trenutno povoljne, banke koje se otimaju o klijente, dobra ponuda na dobrim lokacijama, posebno kada je reč o novogradnji.

Menja se i tržište nekretnina, kao i načini prodaje ali i oglašavanja. Na sajtu 4.zida.rs može se pronaći objedinjena ponuda upravo kada je reč o novim stanovima, ali i onima koji su u izgradnji.

Prema tumačenju javno dostupnih podataka Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), izgleda da se sve što se se izgradi u Beogradu odmah i proda. Zato, požurite. Kupci daju prednost novim stanovima i zbog poreskih olakšica i zbog činjenice da ti stanovi ne traže dodatnu adaptaciju. Stanovi u staroj gradnji su nešto povoljniji, ali najčešće traže dodatna ulaganja, tako da je negde tas vage na strani novogradnje. Ili što bismo često rekli – nov stan je ipak nov stan.

Na vama je onaj slatki deo posla, da unesete lične stvari, nameštaj, kuhinjske delove, posuđe, složite stvari u ormare, odaberete enterijer, “mučite” se oko boja zavese…

Stanovi u novogradnji imaju plus i kada kada se postavi pitanje higijene ne samo stana, nego zgrade i okoline. Uglavnom su novoizgrađeni stambeni objekti okruženi novim čistim i uređenim dvorištem, veći blokovi imaju igralište za decu, parking prostor ili garažno mesto. Nove zgrade su zidane po najnovijim svetskim standardima, imaju kvalitetnu hidro, termo i zvučnu izolaciju, energetski pasoš.

To podrazumeva i da se koriste nove tehnologije i kvalitetniji materijali nego oni pre dvadeset godina, a pravilo je da plan prilagođen potrebama savremenog života. Važno je da takvi stanovi obično imaju i sve uredne papire.

Prema istim podacima RGZ, prošle godine u Srbiji prodato je 37.500 stanova i još 12.000 garaža, poslovnih i industrijskih prostora. Najskuplje nekretnine dostigle su milionske iznose, a bile su u nekoj od beogradskih opština

Lokacija diktira cenu

Prošla godina, ukazuju, pokazala je da lokacija igra veliku ulogu u visini cene nepokretnosti, a naročito kada se radi o onim najskupljim. I tu prednjači novogradnja. Tako, prosečna cena stanova po kvadratnom metru u prestonici iznosila je 2.050 evra.

Novogradnja BG, cena u €
(elitna naselja) Minimalna Maksimalna
Beograd na vodi 1.781 7.777
Kneza Miloša (residence) 2.175 3.489
Skyline 2.386 3.233
Central garden 2.011 2.884
A blok 1.854 2.702
West 65 Novi Beograd 1.545 2.512
Kapije Vračara 1.200 2.167
Voždove kapije 1.384 2.023

Najskuplji stan kupljen je u Beogradu na vodi za nešto više od 1,1 milion evra, a ta ekskluzivna lokacija može da se pohvali i najskupljim metrom prodatog stambenog prostora koji je plaćen 7.866 evra.

Agenti za nekretnine nam kažu da se najveći broj stanova pazari se na Novom Beogradu, Voždovcu, Vračaru i Čukarici. Najskuplji kvadrati su pak na Vračaru, Starom gradu i Savskom vencu. Inače, tokom prvih deset meseci 2018. u Beogradu su izdate građevinske dozvole za više od 700.000 metara kvadratnog prostora različitih kategorija.

Najskuplji kvadrat u Vojvodini je u Novom Sadu, tako je u tom gradu, u novogradnji kvadrat stana u proseku 1.108 evra. Za kvadrat novog stana u Pančevu prosečno se prošle godine plaćalo 827 evra. U Vršcu je lane prosečna cena kvadrata u novogradnji 764 evra.

Gradovi u Srbiji,
novogradnja Minimalna cena u € Maksimalna cena u €
Valjevo 657 982
Vranje 507 719
Vršac 540 1.106
Zrenjanin 580 927
Jagodina 507 1.025

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar