Čak 85 odsto zgrada u Srbiji energetski neefikasno

U Srbiji je veliki broj zgrada energetski neefikasan naročito kada je reč o stambenim zgradama. Na nedavno održanoj tribini „Energetska (ne)efikasnost u Srbiji - neophodnost i izazovi" istaknuto je da potrošnja energije u zgradama predstavlja 36 odsto ukupne potrošnje u Srbiji.

- Oko 75 odsto svih zgrada u Srbiji čine stambene zgrade, od kojih najmanje 85 odsto nije izgrađeno u skladu sa uslovima koji zadovoljavaju energetsku efikasnost. To znači da je potrošnja energije u zgradama ogromna i da predstavlja 36 odsto ukupne potrošnje u Srbiji - rekla je pomoćnica ministarke u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Jovanka Atanacković.

Ona je pojasnila da je većina zgrada građena u periodu kada propisi nisu podrazumevali mere za energetsku efikasnost i podsetila da je 2012. godine uvedena obaveza da sve zgrade koje se grade imaju minimum razred C eneregetskog nivoa.

Prema trenutnim propisima energetska efikasnost se uglavnom preračunava na osnovu energije koja je potrebna za grejanje, rekla je Atanacković i dodala da se energija koristi i za rasvetu, za zagrevanje tople vode, ventilaciju i slično, te da je potrebno sve te energije uzeti u obzir kako bi imali jasnu predstavu o tome da li je nešto energetski efikasno ili ne.

- Sa druge strane, treba da imamo i strateški osnov kako ćemo obnavljati postojeći stambeni fond i unaprediti svojstva zgrada, bilo da je stambeni sektor u pitanju ili zgrade javnih namena, i upravo počinjemo sa izradom nove strategije koja će se baviti tim pitanjem - rekla je Atanacković koja očekuje da će strategija biti završena početkom sledeće godine.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar