Vrednost nekretnina povećana za 60 odsto

Rešenja kojima je utvrđen porez na imovinu za 2009. godinu, a koja ovih dana uručuju žiteljima opštine Čoka izazvala su bujicu nezadovoljstva. Novim rešenjima je prosečna tržišna vrednost za kuće i stanove, koji se prodaju po najniži ceni u Srbiji, odlukom lokalne administracije povećana sa 20.450 dinara po metru kvadratnom na 33.300 dinara.

- Neshvatljivo je da u opštini propadaju stotine praznih kuća čiji vlasnici ne mogu da nađu kupca ni za 1.000 evra, lokalna samouprava povećava tržišnu cenu za preko 60 odsto. Uručeno mi je rešenje kojim mi je utvrđen porez na imovinu za 2009. godinu za kuću od 114 kvadrata staru dve decenije, u iznosu od skoro 3.000 dinara. Ako tome dodam i 1.140 dinara „vazdušarine”, odnosno naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta, ispada da su dažbine za kuću veće nego da živim u Subotici - kaže Đuro Stanojević, penzioner iz Čoke, kako piše „ Blic”.
Slično govore i drugi vlasnici stanova i kuća, pokazujući tek pristigla rešenja.
Odluka o prosečnoj tržišnoj ceni kvadratnog metra objekta, koju je potpisao Predrag Mijić, predsednik opštine Čoka, doneta je na predlog stručne službe lokalne poreske administracije, usvojilo ju je Opštinsko veće i objavljena je u Službenom listu opštine Čoka 5. juna ove godine.
- Možda deluje preveliko kada se izrazi procentualno, ali iznosi kojima se građani terete na ime poreza na imovinu su i dalje ispod proseka u odnosu na okolne opštine - kaže Nevenka Lovrić, načelnica Opštinske uprave.
- Do sada je razrez vršila Republička poreska uprava, a od ove godine to radi lokalna poreska administracija i ova sredstva čine budžetski prihod opštine. U razmeni informacija o cenama sa susednim opštinama predložili smo cenu od 33.300 dinara po metru kvadratnom. Na ovaj iznos primenjuje se niz poreskih olakšica, a građani porez plaćaju u četiri rate. Obaveza građana je da porez uplate, a u protivnom, nakon opomena, izvršiće se prinudna naplata - kaže Nevenka Lovrić.
- U opštinu Čoka nije stigla nijedna poreska prijava o povećanju vrednosti objekata, iako znamo da su kuće podignute pre četiri decenije dobile kupatila, gas ili centralno grejanje. Dosta vlasnika uopšte nije prijavilo svoje nekretnine - kaže Nevenka Lovrić.
Cene menjane svake godine
Uvidom u rešenja o utvrđivanju poreza na imovinu fizičkih lica vidi se da je usklađivanje tržišne vrednosti stanova vršeno svake godine. Tako je 2005. kvadratni metar stana iznosio 15.427,25 dinara, 2006. 18.031 dinar, 2007. oko 19.400 i 2008. 20.450 dinara.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar