Manji porez na periferiji prestonice

U šest od devet prestoničkih stambenih zona uvećana osnovica za obračun do dva odsto. Kvadrat na obodu grada "pao" u odnosu na 2017.

Porez na imovinu za narednu godinu, u šest od devet stambenih zona biće uvećan s obzirom na to da se prosečna cena kvadrata, kao i osnovica poreza na imovinu, uvećala u odnosu na prošlu godinu. Najveće poskupljenje, shodno prometu nekretnina, osetiće se u užem i širem centru grada, kao i u ekstrazoni stanovanja na Dedinju, ali ne više od dva odsto. U najmanje vrednim zonama na obodu grada, osnovica za obračun trebalo da bude manja jer su cene nepokretnosti značajno pale u odnosu na 2017. godinu.

U ekstrazoni stanovanja, koja obuhvata Dedinje i elitni deo Čukarice, u odnosu na prošlu godinu, prosečna cena kvadrata porasla je za oko 4.000 dinara i sada iznosi 213.043 dinara, pa vlasnici nekretnina u ovom delu grada mogu da očekuju uvećane račune za porez. U prvoj zoni u starom delu grada, kao i pojedinim centralnim delovima Zemuna i Novog Beograda, kvadrat iznosi 186.113 dinara, a u 2017. se kretao u proseku oko 181.730 dinara.

Druga zona na tržištu nekretnina skočila je za svega 1.500 dinara, pa će se stanovnici šireg dela Starog grada, područja oko aerodroma i uz obilaznicu, kao i šireg dela Novog Beograda i Zemuna osetiti zanemarljivo poskupljenje.

Ista situacija je sa cenom kvadratnog metra u trećoj, četvrtoj i petoj zoni, pa će oni koji stanuju u centru Mladenovca, Lazarevca, Obrenovca, dela Zvezdare, Voždovca i Rakovice platiti gotovo identičnu sumu kao i prošle godine.

Porez na imovinu: Novi Beograd skuplji?

Kada je reč o periferiji, cene kvadrata su niže u odnosu na ranije godine, pa bi, shodno tome, trebalo i da usledi umanjenje. U šestoj zoni kvadrat se kretao oko 70.000, dok je u sedmoj zoni kvadrat jeftiniji u odnosu na prošlu godinu za oko 13.000 dinara, pa bi vlasnici nekretnina u Kovilovu, Bečmenu, Jakovu, Ripnju i Zucama trebalo da očekuju manje račune.

NAČIN OBRAČUNA

Odbornici Skupštine grada usvojili su dopunu odluke o visini stope poreza na imovinu, kao i odluku o prosečnoj ceni kvadrata nepokretnosti. Na osnovu nje, prometa nekretnina u periodu od 1. januara do 30. septembra, kao i na osnovu zone kojoj pripada, biće obračunata osnovica za porez na imovinu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar