Vrednost građevinskih radova u trećem kvartalu 2018. veća za 12%

Vrednost izvedenih radova u građevinarstvu u trećem kvartalu 2018. godine povećana je za 12%, a vrednost ugovorenih radova za 11,5% u odnosu na isti period lani, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Pozivajući se na podatke Republičkog zavoda za statistiku, ministarstvo je ocenilo da je nosilac rasta u građevinarstvu infrastruktura, u kojoj rast vrednosti izvedenih radova nastavlja da bude iznad proseka ove privredne grane.

Prema podacima koje je objavio RZS, vrednost izvedenih radova u građevinarstvu iskazana u tekućim cenama nastavila je da raste i u odnosu na prethodni kvartal tekuće godine i veća je za 15,6% nego u drugom tromesečju 2018. godine.

Rast građevinarstva ostvaren u trećem kvartalu 2018. još je veći ukoliko se poredi sa kvartalnim prosekom u 2017. godini, gde je vrednost izvedenih radova u stalnim cenama povećana za 26,9%, a vrednost ugovorenih radova za 36,6%, dodaje se u saopštenju.

Na ovaj način, građevinarstvo nastavlja da bude glavni pokretač rasta BDP-a, ocenilo je ministarstvo i dodalo da je u trećem kvartalu 2018. rast BDP iznosio 3,7% u odnosu na isti period prošle godine.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar