Visoki troškovi kod kupovine stana

Troškovi oko kupovine subvencionisanog stana od 60.000 evra mogu da dosegnu i 2.000 evra. To su troškovi overe ugovora u sudu, procenitalja, advokata i NKSOK.

Tropškovi Nacionalne korporacije za osiguranje kredita (NKOSK) kojoj je kupac dužan daplati obradu zahteva i premiju osiguranja najveća su stavka kod kupovine stana uz subvenciju države. Ovi troškovi se plaćaju jednokratno i važe za ceo period otplate kredita, a prosečno iznose oko 1.500 evra.

Trošak obrade zahteva kod NKOSK je 30 evra, a trošak premije osiguranja se računa deljenjem vrednosti kredita sa vrednošću nekretnine koja služi kao zalog.

U "Banci Intezi" kažu da se premija kreće od 1,5 odsto za uknjižen objekat, dok je u slučaju objekta u izgradnji minimalna premija dva odsto. Ukoliko korisnik kredita nema plaćeno životno osiguranje, koje nije obavezno, premija je veća za 0,25 procenata.

Praktično, ako je kredit koji odobrava banka 46.500 evra (bez depozita), premija iznosi 1.511 evra, izračunali su za "Novac" u jednoj od najvećih banaka u Srbiji.

Za kupovinu nekretnine od 60.000 evra sa subvencijom, pre dobijanja kredita, potrebno je, dakle, imati oko 6.880 evra. Ovde je uračunat depozit banci od pet odsto vrednosti stana, zatim troškovi agencije za nalaženje nekretnine koja obično uzima oko tri odsto od vrednosti stana, te sudski troškovi od oko 280 evra. Troškovi prema NKOSK su oko 1.600, a troškovi advokata i procenitelja oko 200 evra.

Troškove advokata nekad plaća i agencija za nekretnine. Za kupovinu novog stana, koju podrazumevaju najnoviji subvencionisani krediti, država vraća kupcu PDV u roku od 45 dana od realizacije kredita. Na stan od 60.000 evra to je 5.400 evra.

Ako se stan kupuje bez subvencije, troškovi su oko 5.600 evra, ali najčešće je potrebno obezbediti novac za učešće od 10 odsto, što diže ukupni trošak na 8.600 evra.

Za razliku od troškova NKOSK, sa kojima su građani koliko-toliko upoznati, zahvaljujući najčešće bankarskom službeniku kod kojeg su došli na početku svog puta ka kreditu, sudski troškovi neretko budu pravo iznenađenje. Posebno od polovine tekuće godine kada su sudovi povećali dažbine i do 40 odsto, a ko radi i predugovor o kupovini i do 50 odsto.

Praktično, za overu ugovora o kupovini nekretnine, za stan od 50.000 evra, sudska overa dođe oko 24.000 dinara ili nešto više od 250 evra. Stara cena koja je važila do juna bila je niža za oko 3.800 dinara, kažu za "Novac" u Prvom opštinskom sudu u Beogradu.

Overa za stan od 80.000 evra staje oko 330 evra, a maksimalan iznos je oko 420 evra.

Ovi troškovi neretko budu uvećani troškovima predugovora o kupovini stana, koji zavise od visine kapare. Ako je kapara hiljadu evra, overa staje 1.950 dinara, a za kaparu od 15.000 evra, overa predugovora košta 16.000 dinara umesto 12.000 po staroj ceni.

Građani se odlučuju na predugovor zbog neizvesnosti da će dobiti kredit. Ovaj papir je neophodan da bi aplicirali za kredit, a zamena može da bude i ugovor o kupovini stana.

Konačno, trošak sa kojim je upoznato najmanje potencijalnih kupaca jeste obaveza prema procenitelju kojeg uglavnom predlažu banke. Njihova cena se kreće od 6.000 do 11.000 dinara, a plaća se pre saznanja o (ne)odobravanju kredita. Za cenu koja se plaća procenitelju valja se dobro raspitati u banci, jer se neretko dogodi da procenitelj svoju cenu odredi odokativno, posebno što se ovaj trošak najčešće plaća u kešu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar