Visoke marže drže cenu kredita

Zajmovi za kupovinu stanova preskupi

Stambeni krediti u skorijoj budućnosti neće biti jeftiniji. Razlog je, kako kažu bankari, skupo zaduživanje u inostranstvu i visok rizik Srbije. U Narodnoj banci, s druge strane, tvrde da bi zajmovi mogli da pojeftine, naročito ako se ima u vidu da su bankarske marže znatno veće u odnosu na zapadnoevropske zemlje, a više u odnosu na okruženje.

Prema poslednjem izveštaju o rezultatima ankete o kretanju kamatnih stopa banaka na kredite stanovništvu NBS, prosečna kamatna marža za stambene kredite u evrima, poslednjeg dana septembra iznosila je 5,77 odsto. Kretala se od 2,9 odsto do 9,5 odsto, od čega je najveći broj banaka, njih osam, imalo marže od četiri do šest odsto. Kod kredita u francima, prosečna marža je 5,85 odsto, a iznosila je od 2,9 do 8,5 odsto. Inače, cenu kredita određuju visina bankarske marže i referentne kamatne stope euribora ili libora.

Na pitanje, zašto je ovoliki raspon između najniže i najviše marže, Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, za „Blic” kaže da je to najbolji pokazatelj kolika je za banku cena zaduživanja.
- Maržu ne treba posmatrati kao zaradu banke. Ona zapravo sadrži rizik zemlje, koji je trenutno visok, a to naročito utiče na cenu. Zatim tu su i troškove zaduživanja, pogotovu ako banka ne može da dobije novac iz povoljnih dugoročnih izvora, već kratkoročne pretvara u dugoročne - kaže Dugalić.

Sa druge strane, u NBS ističu da raskorak u maržama po bankama pokazuje ambicije pojedinih banaka da prodru u ovaj segment kreditnog tržišta, ali i koliki su troškovi izvora finansiranja banaka.
- Rezultati ankete ukazuju da su u proseku banke marže na stambene kredite blago povećale odnosno da banke i dalje ne žele da ugroze zacrtane ciljeve profitabilnosti. Zbog toga, uprkos padu euribora i libora za koje se vezuju ti krediti, kamatne stope ne padaju, odnosno padaju sporijom dinamikom. Bankarske marže su znatno veće u odnosu na zapadnoevropske zemlje, a više su i u odnosu na zemlje u okruženju, te postoji dosta prostora da banke na teret marži obezbede jeftinije zajmove - ističu u NBS.

U poslednjem tromesečju, dve banke su smanjile svoje marže za stambene kredite u evrima „Eurobanka EFG” i „Rajfajzen”.
- Kamatne stope se koriguju u skladu sa kretanjima euribora ili libora i bankarske marže koja se sastoji od naknade za rizik zemlje, kreditnog rizika, troškova banke i drugih elemenata. U skladu sa smanjenim vrednostima pomenutih parametara u prethodnom kvartalu, doneli smo odluku da svojim klijentima snizimo kamatne stope na subvencionisane stambene kredite i kredite indeksirane u švajcarskim francima - kaže Svetozar Šijačić, član IO „Rajfajzen banke”.

Kamatne stope za stambene kredite u evrima su od 3,6 do 10,25 odsto, dok u slučaju gde banka na osnovu svoje poslovne politike određuje njihovo kretanje od 6,25 do 12 odsto.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar