Uz manje birokratije do stana

Regulativa u oblasti finansiranja nekretnina i dalje je jedan od najvažnijih koraka koji mora da se sprovede u Srbiji da bi došlo do razvoja kreditiranja nekretnina, pre svega stanova. Banke su i ranije podržavale kupovinu stanova i davale hipotekarne kredite, ali pod vrlo agresivnim uslovima. Ipak, prema rečima stručnjaka, polako se vraćaju na realističnije uslove, jer je to uzajaman proces u kojem svi na duge staze treba da imaju interes.

­ Srbija je u ovoj oblasti kupoprodaje nekretnina nedovoljno razvijeno područje, ali svi pokazatelji ukazuju na jak rast. Ovde ima mogućnosti za pozajmice, investicije i ulaganja, uglavnom u poslovni prostor, maloprodajne objekte i hotele, ali i na tržištu stanova ­ kaže Kamil Kosman, šef grupacije za nekretnine Erste Groupe.

Kako ističe naš sagovornik, imaju jasnu viziju kako da se unapredi stambeno kreditiranje:

­ Želja nam je da finansiramo ljude koji razvijaju stambene nekretnine, ali i one koji ih kupuju. Stanje u ovoj oblasti je prilično haotično i oseća se potreba za sređivanjem tržišta. Privlačenje investitora je jedan od preduslova za sređivanje takvog stanja, a sa većim brojem investitora razvija se i mogućnost finansiranja. I zakonska regulativa je veoma važna. Motivi uvek moraju da budu tržišni ­ komentariše Kosman.

Ovaj stručnjak naglašava da su u ovoj banci, poučeni bogatim iskustvom u razvijenim zemljima u kojima posluju, razvili i veoma efikasnu brokersku mrežu, pored finansiranja, a razmišljaju o istom konceptu i u Srbiji. Jednom rečju, ljudima koji kupuju stanove i uzimaju hipotekarne kredite mnogo je lakše da stan kupe uz manje birokratije i uz manje troškove.

­ Koncept podrazumeva sposobnost stručnog predviđanja razvoja na tržištu nekretnina, sposobnost korišćenja lokalnog tržišnog potencijala, zavisno od intenziteta i umešnosti ljudi u lokalnim sredinama, sposobnost za rad sa kapitalom i pozajmicama, kao i nekretninama i znatan udeo poslovanja nekretninama od ukupnih poslovnih aktivnosti banke. Mi smo ovaj koncept podrške razvili do savršenstva i želimo da ga primenimo na srpskom tržištu nekretnina ­ kaže Kamil Kosman.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar