USKORO KONKURSI Država deli socijalne stanove najugroženijim građanima

Procenjuje se da je Srbiji neophodno najmanje 10.000 stanova za najugroženije stanovništvo. Krajem 2012. godine Vlada je usvojila Program izgradnje 135 socijalnih stanova u šest gradova. Država je obezbedila 200 miliona dinara, a ostatak sredstava gradovi i opštine. Vlada je krajem decembra donela Uredbu o uslovima za dodelu tih stanova u zakup.

Stanovi su završeni u Pančevu, Zrenjaninu, Kraljevu. U Čačku su završeni godinu dana pre roka, ali čekalo se da Vlada donese uredbu o kriterijumima za dodelu. Oni koji nameravaju da konkurišu moraće da sačekju da i opštine donesu pravilnike i osnuju komisije.

"Kada komisija bude raspisala konkurs, ostaviće se primeran rok potencijalnim korisnicima naših usluga od 30 dana za prikupljanje dokumentacije", kaže Milan Draškić iz Gradske stambene agencije Čačak.

Kako kaže, u slučaju da bude žalbi ili prigovora ostaviće se i tu rok od 10 dana.

"Drugostepena insatnca, Gradsko veće Čačka odlučiće po tim prigovorima. Izaći će sa konačnom rang listom posle čega je moguće useljenje", kaže Draškić.

U Nišu i Kikindi radovi kasne.

"Do maja, kada očekujemo da budu završeni radovi, građani će moći da konkurišu prema toj uredbi i do maja će se vršiti raspodela", kaže Milorad Mandić iz opštinske Stambene agencije u Kikindi.

Cena izgradnje svih stanova je 320 do 360 evra po kvadratu. Cena zakupa za stan od 50 kvadrata biće oko 60 evra mesečno.

"Prema osnovnim merilima za utvrđivanje reda prvenstvo za dodelu stanova pre svega imaju osobe sa invaliditetom, višečlane porodice, deca bez roditeljskog staranja, starija lica od 65 godina", kaže Mirjana Jovičić iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Agencija za stanovanje biće odgovorna za sprovođenje projekta za pomoć Romima u okviru predpristupne pomoći Evropske Unije.

"To su sredstva negde oko 11 miliona evra koja će se koristiti za stambeno zbrinjavanje Roma, radi se o raseljavanju i obezbeđivanju trajnih stambenih rešenja za Rome u naseljima koja su u toku prethodnih perioda popisana i identifikovana kao goruća za njihovo stambeno zbrinjavanje", kaže Maja Lakićević iz Republičke agencije za stanovanje.

Još 2011. planirana je izgradnja 1.700 socijalnih stanova u 12 gradova koja bi se finansirala iz kredita Banke za razvoj Saveta Evrope. Ta sredstva su prošle godine bila preusmerena za pomoć poplavljenima, ali će ipak biti vraćena za izgradnju socijalnih stanova.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar