Ugovor o dobijanju kredita

Kreditni odnos zasniva se zaključenjem ugovora o kreditu. Ugovorom o kreditu banka se obavezuje da korisniku kredita stavi na raspolaganje određeni iznos, a korisnik se obavezuje da će banci plaćati ugovorene kamate i iskorišćeni iznos novca vratiti na vreme i na način kako je ugovoreno. Ugovor o kreditu mora biti sklopljen u pisanom obliku, a njime se utvrđuju iznos i uslovi korišćenja i vraćanja kredita.

Elementi ugovora su:

1) Ugovorne strane: ugovor o kreditu uvek zaključuju dve ugovorne strane: banka ili druga finansijska organizacija kao kreditor i pravna ili fizička osoba kao korisnik kredita.

2) Iznos kredita: iznos kredita može biti iskazan u dinarima, (dinarski kredit) ili u devizama.(devizni kredit).

3) Namena kredita: postoje krediti koji nemaju određenu namenu - nenamenski krediti. Preostali krediti su namenski. Ugovorom o kreditu strogo se utvrđuje namena kredita.

4) Otplata kredita: Otplata kredita može biti u ratama., kada korisnik u određenim vremenskim razmacima plaća ratu koja se sastoji od jednakog iznosa glavnice i pripadajućeg promenljivog iznosa kamate, usled čega se otplaćuju rate različite visine gde se tokom otplate iznos rate kredita smanjuje.

5) Kamatna stopa: redovna kamata je naknada banci za korišćenje novčanih sredstava i utvrđuje se kao kamatna stopa koja može biti fiksna - nepromenljiva za sve vreme trajanja kredita ili promenljiva u zavisnosti od odluke banke o visini kamatne stope.

6) Rok i način korišćenja: ugovorom o kreditu utvrđuje se rok u kojem je korisnik kredita obavezan iskoristiti kredit, što predstavlja vreme korišćenja kredita, a takođe se određuje i način korišćenja sredstava kredita.

7) Naknade: naknade banaka su vrlo raznovrsne i većina usluga je obuhvaćena određenim naknadama. Ugovorom o kreditu utvrđuju se samo neke naknade koje korisnik kredita mora platiti banci, dok je na ostale moguće naknade korisnik kredita upućen na odgovarajuće akte banke.

8) Otkaz ugovora o kreditu: banka može otkazati ugovor o kreditu pre isteka ugovorenog roka, ako je kredit iskorišćen suprotno od njegove namene, u slučaju prestanka postojanja pravne osobe ili smrti fizičke osobe korisnika kredita. Ugovor o kreditu može sadržati odredbe o otkazu ugovora koje nastupaju ukoliko korisnik kredita ne plati nekoliko rata kredita ili ukoliko je propustio izvršiti neke finansijske ili nefinansijske obaveze prema banci. Ugovor može biti otkazan ukoliko je korisnik kredita naveo netačne podatke, uskratio ili prikrio određene podatke koji su za banku od značaja.

Otkazom ugovora o kreditu koji se daje u pisanom obliku, korisnik kredita je u obavezi vratiti glavnicu s pripadajućom kamatom.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar