Ubrzano zidaju kuće

Iako je pojačano prisustvo građevinskih inspektora na terenu, broj objekata koji se grade bez dozvola u poslednjih nekoliko nedelja naglo je povećan. Njihovi vlasnici ubrzano zidaju kuće, kako bi do donošenja novog zakona bile završene, a zatim i legalizovane po ubrzanoj proceduri.

Predlogom novog zakona o uređenju prostora i izgradnji, koji bi uskoro trebalo da bude izglasan 31. avgusta u republičkoj skupštini, predviđena je legalizacija svih bespravnih objekata koji budu završeni do dana njegovog usvajanja. Takođe, ovaj postupak trebalo bi da se odvija po znatno bržoj proceduri nego do sada, a kako je najavljeno, i po znatno nižoj ceni, piše Blic.
To je i bio signal građevinskim inspektorima da češće nego do sada izlaze na teren i spreče eventualne zloupotrebe novih propisa.
- Mi smo zaista očekivali da na terenu zateknemo više gradilišta bez neophodnih dozvola. I zaista, u prethodnih nekoliko nedelja primetili smo da se gradi mnogo više nelegalnih objekata nego u istom periodu prošle godine. Najviše takvih gradilišta bilo je po obodima opštine - kaže Svetlana Brujić Marković, glavni građevinski inspektor u Opštini Zvezdara.
Slično je i u Zemunu, u naseljima Altina, Zemun polje i Plavi horizont, u kojima se ubrzano završava gradnja započetih bespravnih objekata ili se otvaraju nova nelegalna gradilišta, čiji vlasnici planiraju da ih zatvore do donošenja novog zakona.
- I dalje se gradi bez dozvola. Takve objekte primećujemo svakodnevno - kaže Vasilije Lazić, glavni građevinski inspektor u Zemunu.
Slično je i u ostalim delovima Beograda, osim u centralnim gradskim opštinama, gde se ne zidaju cele kuće, već dodatni kvadrati ili neke pomoćne prostorije. Tako je, na primer, u opštini Savski venac.
- Zapazili smo slučajeve dogradnje objekata, što po prijavi građana, što po redovnom izlasku na teren. Mi takve radove u začetku obustavljamo i odmah donosimo rešenja o prekidu radova - kaže Leposava Petrović, načelnica Odeljenja za komunalnu inspekciju u Opštini Savski venac.
Nadležni, međutim, upozoravaju da se nova divlja gradnja i zloupotreba zakona neće tolerisati. Oliver Dulić, ministar životne sredine i prostornog planiranja, nedavno je rekao da država poseduje snimke svih gradova iz vazduha koje će koristiti u kontroli.
- Mi imamo foto snimke svih gradova u Srbiji koji će jasno pokazati kada je i do kada objekat građen, u kom gabaritu i to zaključno sa danom kada smo mi ušli u skupštinsku proceduru s novim zakonom. Onaj ko misli da će ukoliko sada počne da gradi po hitnoj proceduri legalizovati objekat, grdno se vara - rekao je Dulić.
Kako procenjuju u Ministartsvu životne sredine i prostornog planiranja, u Beogradu postoji oko 450.000 nelegalnih objekata. Ipak, u Gradu još ne mogu da daju takve procene i taj će broj naknadno biti utvrđen. U prestonici je do sada podneto nešto više od 150.000 zahteva za legalizaciju

Oštrije kazne
Novim zakonom o uređenju prostora i izgradnji oštrije će se kažnjavati gradnja nelegalnih objekata. Onaj ko bude gradio bez građevinske dozvole ili bude nastavio da zida i posle donošenje rešenja o obustavi moraće da plati od 1,5 do 3 miliona dinara.

Broj zahteva za legalizaciju
Opština broj zahteva
Zemun 21.599
Palilula 19.390
Voždovac 17.700
Zvezdara 15.813
Čukarica 14.203
Grocka 11.422
Novi Beograd 9.983
Rakovica 7.140
Surčin 4.998
Obrenovac 4.809
Lazarevac 3.401
Vračar 3.095
Savski venac 2.934
Barajevo 2.686
Stari grad 2.498
Mladenovac 2.277
Sopot 1.092
Podaci koje su opštine dostavile gradonačelniku

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar