U Srbiji građani prezaduženi

U Srbiji stambene kredite koriste više muškarci (56,8 odsto) nego žene (43,2 odsto), ali su u isto vreme oni i neuredniji pri vraćanju rata, govore podaci analize Udruženja banaka Srbije.


Prema tek objavljenim podacima, najveći broj građana koji otplaćuju ovaj dugoročni kredit pripada populaciji od 31 do 40 godina (41,4 odsto), a zatim od 41 do 50 (31,8 odsto). Interesantno je da čak troje (dve žene i jedan muškarac) imaju preko 80 godina i da vraćaju banci dug za stan.
Statistike pokazuju da je poslednjeg dana februara prosečan zajam za kupovinu nekretnina iznosio 36.750 evra, dok je krajem 2006. bio 24.600 evra. Kako objašnjava Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banka Srbije, razloga ima više. Prvi je da su sada povoljniji uslovi za zaduživanje, naročito iz programa Vlade Srbije, zatim da su više cene kvadrata, ali je i veća kreditna sposobnost građana zbog povećanja zarada.
- Korisnici stambenih kredita uredniji su u plaćanju svojih obaveza banci od korisnika ostalih zajmova. Iznos kašnjenja je 0,2 odsto, dok je prosek po svim dugim kreditima kod građana 1,2 odsto. Primetno je da su korisnici stambenih kredita preko 40 godina starosti neuredniji u vraćanju rata od mlađih, a verovatno je razlog taj što oni više godina otplaćuju kredit - ističe dr Veroljub Dugalić.
Inače, u poređenju sa početkom godine, usporava se tempo zaduživanja građana, dok se kod lizinga čak i smanjuje broj ugovora. Građani su u februaru manje koristili usluge lizing kompanija, sa kojima su sklopili 16.595 ugovora, što je za oko dva odsto manje nego krajem prošle godine.
- Nedavno povećanje referentne kamatne stope sa 11,5 na 14,5 odsto još se nije odrazilo na cenu kredita jer je jaka konkurencija banaka i one troše svoje rezerve pokušavajući da zadrže klijente - ukazao je Dugalić i dodao da će eventualno povećanje bankarskih kamatnih stopa prouzrokovati poskupljenje dinarskih, gotovinskih i potrošačkih kredita.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar