U osam opština u Srbiji biće izgrađeno 200 stanova za izbeglice

U Staroj Pazovi su juče potpisani ugovori sa devet gradova i opština u Srbiji u kojima će se, u okviru drugog potprojekta Regionalnog stambenog programa Republike Srbije, graditi 200 stanova za izbeglice, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Potpisani su ugovori o izgradnji stanova za izbeglice u devet opština – Šid, Sremska Mitrovica, Šabac, Kruševac, Prokuplje, Paraćin, Kikinda, Bajina Bašta i Vršac.

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je istakao da je taj potprojekat vredan više od 13 mil EUR, a predviđa izgradnju 120 montažnih kuća, 300 paketa građevinskog materijala i kupovinu 250 seoskih domaćinstava.

On je naveo da je Regionalni program stambenog zbrinjavanja zajednički višegodišnji program Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za približno 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica, odnosno za 74.000 ljudi u regionu. Prvi potpredsednik Vlade je naveo da je od tog broja u Srbiji 16.780 porodica, tačnije 45.000 osoba, i dodao da će Regionalni program stambenog zbrinjavanja Srbije biti sproveden u narednih pet godina kroz više potprojekata.

Na donatorskoj konferenciji u Sarajevu je, kako je podsetio, prikupljena polovina od 584 mil EUR, koliko je neophodno za sprovođenje programa.

Dačić je naveo da se Regionalni stambeni program nadovezuje na dosadašnje zajedničke napore partnerskih zemalja i međunarodne zajednice, kao i da potvrđuje opredeljenost tih zemalja da privedu kraju regionalnu raseljenost pružajući trajna stambena rešenja.

Prema njegovim rečima, u tom cilju, a uz podršku Evropske komisije, Vlade SAD, UNHCR-a i OEBS-a, uspostavljen je Fond Regionalnog stambenog programa za sredstva donatorske zajednice, kojim upravlja Razvojna banka Saveta Evrope.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport istakao je da će ceo region imati finansijsku, političku i svaku drugu podršku za konačno rešavanje stambenog problema izbeglica, za šta je EU do sada donirala 230 mil EUR. Devenport je uputio apel svim učesnicima projekta i u zemljama regiona, i u međunarodnim institucijama, da ubrzaju administrativne procedure.

Komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije Vladimir Cucić rekao je da je do sada sredstvima iz budžeta i donacija krov nad glavom dobilo 14.500 izbegličkih porodica, dok je ekonomski osnaženo njih 20.000. Cucić je najavio da će uskoro biti raspisani javni pozivi za drugi i treći ciklus Regionalnog stambenog programa.

Glavni zamenik pomoćnika državnog sekretara za stanovništvo, izbeglice i migracije SAD Sajmon Henšo poručio je da će dalja podrška programu zavisiti od realizacije, uz podsećanje na to da su SAD u rešavanje ovog problema do sada uložile 20 mil USD.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar