Tri dana za plaćanje rate bez kamate

Uz sve tekuće mesečne račune građanima ove nedelje sledi i plaćanje poreza na stan, kuću, vikendicu, poslovni prostor. Reč je o prvoj rati poreza na imovinu, a rok za plaćanje je 15. februar. Za kašnjenje u plaćanju već od ponedeljka ide kamata.

Ukoliko, dakle, građani ne žele da uđu u zonu kaznenih kamata, ovu dažbinu treba da plate u naredna tri dana. Iznos ove dažbine građani moraju da izačunaju sami, a izračunaće je tako što će na uplatnicu da upišu četvrtinu sume iz godišnjeg zaduženja za 2007. Tako, ako je ukupna obaveza za 2007. bila, na primer, 3.500 dinara, sada na ime akontacije prve rate treba uplatiti 875 dinara, kako piše Blic.

Za one koji su zaturili prošlogodišnje rešenje ili su pak prošle godine plaćali rate sa zakašnjenjem, najuputnije je da za račun kontaktiraju poresku upravu ili upravu javnih prihoda na teritoriji svoje opštine. U nekim opštinama, naime, ovaj porez ubiraju opštine i gradovi, odnosno njihove službe javnih prihoda, a u nekima Poreska uprava. Ova razlika nastala je po osnovu prelaznog roka koji je dat lokalnim samoupravama da preuzmu u svoju nadležnost utvrđivanje i naplatu ovog poreza. Do sada je približno polovina preuzela tu nadležnost, a ostali su sklopili ugovore da im i za ovu godinu taj posao obavlja Poreska uprava. Građani, dakle, prvo treba da se raspitaju da li porez ubira uprava javnih prihoda te opštine ili Poreska uprava, pa onda da se jednoj ili drugoj obrate za eventualne nejasnoće i oko ove februarske rate i oko eventualnog duga.

Većina filijala Poreske uprave već godinama nije građanima slala obaveštenja o tome da li imaju dugovanja iz prethodnih perioda, tako da je savet svima, da im se ne bi gomilale kamate, da odvoje vreme i provere stanje na svom poreskom računu. Po pravilu ta provera bi se mogla obaviti i telefonskim putem, diktiranjem službeniku svog matičnog broja. U opštinama koje su već preuzele na sebe ubiranje ovog poreza, presek stanja dugovanja po svakom građaninu preuzeli su iz baze Poreske uprave, tako da šanse za brisanje duga ne postoje.

Pod plaćanje ovog poreza podleže, inače, oko 1,7 miliona građana Srbije. Prošle godine, upravo zbog seljenja nadležnosti, nije bilo nikakvih poskupljenja. Uglavnom svim građanima su poreska rešenja za 2007. bila kao i za 2006, odnosno čak nekima i niža jer se osnovica svake godine umanjuje za 0,5 odsto po osnovu starosti objekta.

Provere preko Infostana

U Srbiji ima oko 2,5 miliona stanova, a porez plaća oko 1,7 miliona građana. U Upravi javnih prihoda Beograda kažu da su već na tragu otklanjanja nelogičnosti da se broj stanova registrovanih kod Infostana ne poklapa sa brojem poreskih prijava. Uz uključivanje u poresku obavezu nerevnosnih vlasnika nekretnina, paralelno rade i na reviziji podataka i onih koji su podneli poreske prijave. Ta revizija uglavnom se odnosi na godinu koja je navedena kao starost zgrada. Zbog umanjenja osnovice od 1,5 odsto po osnovu svake godine starosti zgrade, česti su primeri „falširanja podataka”, pa je ista zgrade u poreskoj prijavi jednog komšije vođena kao stara 30 godina, drugog manje sklonog korekcijama pet, pa je ovaj revnosni plaćao znatno veći porez.

Novi račun

Poskupljenje ovog poreza, iako su stope i umanjenja ostali isti, ide po osnovu rasta cena nekretnina. Osnovica ovog poreza se izračunava prema ceni nekretnina na tržištu u opštini gde se stan ili kuća nalazi. Taj omer, a zbog platežne moći većine građana, nikada do sada nije primenjen. Uzimana je po pravilu duplo niža cena.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Jedan komentar na “Tri dana za plaćanje rate bez kamate”

  1. slavica says:

    Pomagajte drugovi…

    Kupila sam u Srbiji kucu (vikendicu) 1998 godine koja je tada bila stara oko 20 godina. Platila porez na promet tada, i kuca je od 1999 uknjizena na moje ime. Od tada nisam placala godisnji porez na promet. Glupo, znam, ali ja ne poznajem nase zakone, a dobila tada jedno veoma glupo obavestenje koje sam prihvatila ko zna zasto i nadala se naravno da ce poreska uprava poslati godisnje obavestenje za izmirenje poreskih dugova.

    To se nije dogodilo do dana danasnjeg, a ja ove godine procitala na internetu nesto o porezu i PRETRNULA…sada ne smem ni da se pojavim u poresku upravu jer se bojim da cu dobiti resenje o placanju poreza u kratakom roku, a bog dragi zna kolike su to pare…ja ih naravno nemam…

    i tako..moje pitanje je u stvari da li neko zna kada i koliko se placa porez na kucu koja se koristi samo preko leta 5-6 nedelja, koja nema mogucnost ikakvog grejanja preko zime i naravno, kolika bi to suma sada, posle 10 godina mogla biti…postoji li mogucnost odlozenog placanja i koji su uslovi za to?

    hvala svakom ko se zainteresuje za ovaj problem i pokusa me posavetovati…

    Slavica

Ostavi komentar