Sve što bi trebalo da znate uoči podizanja stambenog kredita u bankama

Istorijski niske kamate i povoljne cene nekretnina dovele su do velikog porasta potražnje za stambenim kreditima u gotovo svim bankama u Srbiji. O tome da li je sada pravo vreme i šta bi sve građani trebalo da znaju kada se upuštaju u apliciranje za stambeni kredit razgovarali smo sa Nebojšom Pantelićem, direktorom funkcija Upravljanje mrežom i Stanovništvo Vojvođanske banke koja je samo u prethodnoj godini zabeležila porast tražnje za ovom vrstom pozajmice od čak 80 odsto u odnosnu na prethodnu.

Ekonomski stručnjaci napominju da je trenutno idealna situacija za podizanje stambenog kredita? Da li se slažete sa tim?

U potpunosti se slažem. Kamatne stope su sada rekordno niske – kreću se od 2,9 do četiri odsto i upola su manje nego pre šest, sedam godina. Povoljnim uslovima kreditiranja pogoduje i negativna vrednost kamatne stope Evropske centralne banke – euribora, u odnosu na koju se formiraju kamate na kredite u evrima.

U Vojvođanskoj banci nominalna kamatna stopa na stambene kredite, osigurane kod NKOSKa, iznosi 2.71% (EKS od 3,16%).

Da li je sada pravi trenutak i za refinansiranje skupih stambenih kredita?

Jeste, jer su banke od nedavno korigovale proviziju za obradu zahteva za kredite za ovu namenu. Dok je ranije iznosila između dva i četiri odsto, i predstavljala ogromnu svotu koju je potrebno izdvojiti za refinasiranje, banke su je sada svele na najviše do jedan odsto ili pak ukinule, kao što je uradila Vojvođanska banka.

Šta bi građani trebalo da znaju prilikom odabira banke i donošenja odluke o apliciranju za stambeni kredit?

Prvi korak je da dobro promisle i izračunaju da li mogu redovno da servisiraju rate kredita. Drugi je da obiđu što više banaka, raspitaju se o svim uslovima, i odmah zatraže procenu troškova za podizanje i obradu kredita. Ovi izdaci variraju od banke do banke i neretko se razlikuju i po nekoliko hiljada evra za isti iznos kreditiranja.

Osiguranje života i kredita kod Nacionalne korporacije od nedavno više nisu obavezne stavke u nekim bankama. Šta bi građani trebalo da znaju prilikom odluke da li da izdvoje dodatni novac za osiguranje?

Istina je da ovo više nisu obavezne stavke u nekim bankama, ali su svakako preporučljive. Iako ćete u samom startu imati veće troškove, osiguranje će vam doneti niže kamatne stope i sigurnost na duži rok.

Šta je ono što građane najčešće interesuje kada dođu da se raspitaju za stambeni kredit u Vašoj banci?

Prvo pitanje većine klijenata odnosi se na kamatu, dužinu otplate i samim tim na konkretan iznos mesečne rate. Drugo pitanje je po pravilu : „Koliki iznos kredita banka može da mi odobri?“. Ova veoma česta nedoumica nas je podstakla da građanima omogućimo da dobiju predodobrenje i pre pronalaženja konkretne nekretnine. Na taj način, oni u samom startu mogu da saznaju kojom sumom za kupovinu stana raspolažu, odnosno koji iznos kredita će im biti odobren.

Da li je teže dobiti kredit za starogradnju?

Banke ovde ne prave razliku. Kao predmet kupovine prihvataju nepokretnosti i u novoj i u staroj gradnji, pod uslovom da ispunjavaju zakonom propisane uslove i da se na njima može uspostaviti hipoteka.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar