Strah samo od dugovanja

Ko sve ima uvid u lične podatke o zaduženosti građana u Kreditnom birou. Ovi podaci ne zanimaju samo bankare.

Lični finansijski podaci, koje o građanima poseduje Kreditni biro, ne zanimaju samo bankare. I mobilni operateri, pre nego što novom klijentu u ruke stave ugovor i telefon, provere sa kakvim platišom potpisuju ugovor. Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita, takođe, može da povlači izveštaje Kreditnog biroa, kao i drugi državni fondovi. Ali, kako objašnjava Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, podaci o klijentima potpuno su zaštićeni, a Kreditni biro nije institucija za uterivanje novca za bilo koga.

- Samo osoba na koju se odnose podaci može da zatraži izveštaj Kreditnog biroa - objašnjava Dugalić. - Svaki upit u Kreditni biro trajno se registruje, tako ne postoji mogućnost da iko ko je neovlašćen povuče izveštaj Kreditnog biroa. Svaki građanin, jednom godišnje, može besplatno da povuče svoj lični izveštaj sa svim podacima o kreditima, čekovima, karticama... koje koristi. Na taj način, takođe, može da dobije informaciju da li je bilo ko, po bilo kom osnovu, tražio izveštaj o njemu u proteklom periodu.

Dugalić ističe da do sada nisu zabeležene bilo kakve zloupotrebe.

- Sistem je tako postavljen da onemogućava da bilo ko od zaposlenih u Kreditnom bioru utiče na podatke u bazi - navodi naš sagovornik. - Podaci iz banaka i lizing kuća automatski se preslikavaju na taj izveštaj.

Inače, bazu podataka Kreditnog biroa "pune" sve 32 banke, koliko ih posluje u Srbiji, kao i lizing kuće. Tako se u izveštajima tačno vidi gde i koliko otvorenih tekućih računa ima konkretna osoba, koji kredit, u kom iznosu i kod koje banke je uzela. Takođe, navedeno je i da li na vreme plaća rate, koliko kasni u otplati i koliko joj je još ostalo da vrati ceo dug.

Bilo je predloga da se i podaci iz Elektroprivrede Srbije uključe u Kreditni biro, ali to toga nije došlo jer sistem nije dovoljno uređen.

- Bilo je lokalnih samouprava koje su u proteklom periodu pozivale građane da ne plaćaju račun za struju, i sada bi takvi dužnici bili onemogućeni da uzmu bilo kakav kredit u banci, da su ti podaci u Kreditnom birou - ističe Dugalić.

I POREZI U BAZI

Uskoro bi i podaci Poreske uprave mogli da se nađu u Kreditnom birou.
- To će biti podaci opšteg tipa: da li je neko platio porez ili nije, da li je platio sa docnjom ili po osnovu sudske odluke - ističe Dugalić, dodajući da nikakvi iznosi naplaćenog poreza neće biti registrovani.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar