Stanovi jeftiniji za 25 odsto

Cene stanova u Beogradu pale su za 15 do 25 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a do kraja 2009. trebalo bi da budu niže za još 10 odsto. Pojeftinio je i poslovni prostor, čije su cene pale za oko dva evra po kvadratu, pokazalo je istraživanje „Kolijers internešenala“, konsultantske kuće u oblasti nekretnina.

Posledice finansijske krize u prvoj polovine godine drastično su se osetile na tržištu nekretnina, pa je potražnja za stanovima u prethodnih nekoliko meseci znatno opala. Iako su prodavci stanova neko vreme odolevali da spuste ionako prenaduvane cene, poslednjih meseci bili su prinuđeni da slede primer kolega iz regiona, kako piše Blic.
Visoka tražnja je dovela do visokih cena tako da je prosek u Beogradu premašio nivo u mnogo razvijenijim zemljama u regionu. Prethodnih meseci pojeftinili su, pre svega, stari stanovi, čije su cene bile izjednačene sa novogradnjom - kaže Jovan Jakovac, direktor „Kolijers internešenela”.
Više je razloga koji su doveli do nižih cena nekretnina na beogradskom tržišu. Stručnjaci smatraju da je ključno bilo kad je država odlučila da prestane da subvencioniše stambene kredite, čime su u gotovo svim bankama automatski porasle kamatne stope.
- Kolike će cene biti zavisi i od ugovora koji je investitor potpisao sa određenom bankom. Ukoliko je uzeo kredit čija otplata može da sačeka, investitor neće tako lako da spušta cene. Međutim, ukoliko se radi o strožim uslovima kreditiranja, potrudiće se da što pre proda svoju nekretninu - kaže Maja Šahbaz, generalni menažer u „Kolijersu” i dodaje da će se trenutno stanje u državi teško promeniti do kraja godine, zbog čega će doći do novog pomeranja cena za oko 10 odsto.
U nekim delovima grada nije došlo do velikih promena, pa je tako potražnja za stanovima na Dedinju, Vračaru i u Starom gradu i dalje velika. To je i razlog zašto na ovim lokacijama nije došlo do snižavanja cena.
Zbog finansijske krize pojeftinilo je i rentiranje poslovnog prostora, pa se sada kvadrat može zakupiti za 16 evra. Da bi smanjili troškove poslovanja, investitori se još ne odlučuju na preseljenje u veće kancelarije, iako su to najavljivali, a neki od njih čak i smanjuju površine u kojima posluju.
- Popunjenost poslovnog prostora klase A opala je za pet odsto. Krajem prošle godine bilo je slobodno šest odsto, a u ovom trenutku oko 11 odsto poslovnog prostora ove kategorije u Beogradu. Popunjenost klase B niža je za 1,5 odsto - kaže Boško Tomašević menadžer u „Kolijersu”.

Poslovni prostor
U 2008. godini izgrađeno je ukupno 145.000 kvadrata poslovnog prostora, a ukupna površina u Beogradu trenutno je oko 600.000 kvadratnih metara. Očekuje se da će tokom ove i sledeće godine biti završeno još oko 300.000 kvadrata poslovnog prostora.

Atraktivne ponude banaka
Iako većina banaka i dalje drži izuzetno visoke kamatne stope na stambene kredite, koje idu i do 12 odsto, neke su za određene projekte kreditiranje učinile dostupnijim. Tako su Banka „Inteza” i „Hipo Alpe Adria banka” za projekat „Belvil” ponudile specijalne uslove sa kamatama od 5,79 i 7,18 odsto.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Jedan komentar na “Stanovi jeftiniji za 25 odsto”

  1. Daca says:

    Procena domacih i inostranih strucnjaka za nekretnine je da ce cene, u svim opstinama Beograda, padati tokom ove i naredne godine, i to dodatnih 40-55%.

Ostavi komentar