Cene stanova padaju, niko ne kupuje

Usled ekonomske krize i znatno slabijeg interesovanja kupaca za nekretnine, cene stanova u većini gradova u Srbiji znatno su niže nego pre dve godine.

Kvadratni metar stambenog prostora u centru Beograda sada košta oko 2.000 evra, u Novom Sadu 1.350, Nišu 1.100, Jagodini i Kragujevcu po 1.000...

U odnosu na prošlu godinu stanovi su jeftiniji desetak odsto, ali i pored toga prodaja je veoma slaba. Kupaca ima vrlo malo što tera investitore da i dalje obaraju cene.

Međutim, u agencijama za nekretnine kažu da ima i onih koji će radije i po nekoliko godina držati neprodat stan umesto da koriguju cenu.

Građani će do 11. jula moći po nižim cenama da kupe stanove i u novobeogradskom stambenom naselju Belvil. Jednosobni stanovi nude se po neto ceni od 1.800 do 1.850 evra po kvadratu, a stanovi veći od 90 kvadrata su 1.600 evra, plus PDV.

"Naselje Belvil je specifično zato što nudi jedinstven koncept stanovanja, urednu prateću dokumentaciju i jedinstvene uslove kreditiranja. Na primer, klijenti koji na Vračaru mogu da kupe stan od 70 kvadrata, u Belvilu mogu za istu sumu da dobiju 100 kvadrata i tako uštede jednu garsonjeru", ističe Miloš Stanojević, direktor prodaje u kompaniji „Blok 67 asosiejts".

U agencijama za promet nekretnina, međutim, smatraju da sniženje u Belvilu neće pokrenuti i lavinu pojeftinjenja stanova u prestonici. Direktorka agencije Menadžer Snežana Majstorović navodi da se nakon pada cena i prodaje stanova u prethodne dve godine, tržište nekretnina normalizovano i da se ne očekuju veći potresi.

"Tokom 2008. godine rapidno su rasle cene nekretnina, ali je bilo i više bankarskih kredita, pa je i potražnja bila veća, da bi se prošle godine nivo cena sveo na realan, što je bila posledica odnosa ponude i tražnje. Dosta uticaja na cene imaju i promene na političkom i ekonomskom planu zemlje. Cene više ne padaju i sada ima prometa, mada ne u obimu kao od pre dve godine. Očekuje se značajniji oporavak tržišta tek 2012. godine", objašnjava Majstorovićeva.

Vlasnik agencije za nekretnine Akropola Miša Vlaisavljević kaže da prodaja stanova slabo ide i da se ne može meriti sa potražnjom iz 2008. i 2009. godine.

"Ima mnogo 'šetača', a malo ozbiljnih kupaca. Potražnja je opala zbog ekonomske krize, ali se cene nekretnina nisu drastično smanjile. Pojedini prodavci drže iste cene već dve-tri godine i normalno je da im se stanovi ne prodaju. Drugi su sa prvobitne cene od 1.600-1.700 evra snizili na 1.300 evra po kvadratu i uspeli da prodaju. Međutim, ima i novih stanova na Novom Beogradu kod hotela Jugoslavija, na Vračaru i u centru grada koji su i dalje 3.000-3.500 evra po kvadratnom metru", tvrdi Vlaisavljević.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Jedan komentar na “Cene stanova padaju, niko ne kupuje”

  1. snezana says:

    kupujem stan u Bg do 60000

Ostavi komentar