Stambeni krediti u dinarima nisu realni

Petar Grujić, iz Folks banke, kaže da je 80 odsto klijenata u 2009. uzelo kredit u dinarima...

Većina banaka je u poslednje vreme snizila kamate na dinarske kredite, pa su kamate za pozajmice u domaćoj valuti tek za nijansu veće od kamata za zajmove u evrima. Stambeni krediti u dinarima zbog visoke referentne kamate i neprevidivosti kursa za sad su nerealni, ali u bankama savetuju građanima da se zadužuju u dinarima, jer ih to štiti od skoka evra.

Dinarski krediti su postali popularni u 2009. jer je evro počeo da skače, pa je onima koji imaju kredite u evrima sada potrebno više dinara da otplate ratu koja je u evrima ostala ista. Banke su kamate na dinarske pozajmice oborile i do 10 procentnih poena.
Poslednja u nizu koja je snizila kamate na dinare je Banka Inteza. Primera radi, potrošački krediti u dinarima odobravaće se sa kamatnom stopom od 19 odsto, što je pojeftinjenje za devet procentnih poena. Kamata za keš kredite u dinarima snižena je sa 28 na 22 odsto, dok za keš u evrima kamata sada iznosi 17 odsto
- Stabilizacija prilika na tržištima i smanjenje referentne kamate stvorili su uslove za pojeftinjenje dinarskih pozajmica - rekao je Dejan Tešić, iz Banke Inteza.
Petar Grujić, iz Folks banke, kaže da je 80 odsto klijenata u 2009. uzelo kredit u dinarima.
- To predstavlja veliki skok u odnosu na 2008, kada se manje od 10 odsto klijenta zadužilo u domaćoj valuti. Što se tiče stambenih kredita u dinarima, oni su još uvek nerealni, jer je referentna kamata visoka, a kurs na duže staze nepredvidiv. Takođe, minimalna kamata bi iznosila oko 12 odsto, pa bi to zaista opteretilo građane - zaključuje Grujić.

Subvencije na ledu
Vlada na jučerašnjoj sednici nije razmatrala pitanje povećanja minimalnih zarada i subvencije za odobravanje dinarskih kredita građanima. Vlada je trebalo da objavi i program subvencionisanja dinarskih potrošačkih kredita sa rokom otplate od tri godine i kamatom do 8,95 odsto. Na taj način se potvrdilo neslaganje u Vladi, naročito između ministara Mlađana Dinkića i ministarke Diane Dragutinović, koja smatra da izlazak iz krize treba tražiti u štednji, a ne u zaduživanju.

Dinarski auto-kredit u protivrednosti od 10.000 €
Avgust 2008.
Iznos: 750.000
Rata: 13.000 dinara (170 evra)
Mart 2009.
Iznos: 100.000 dinara
Rata: 13.000 dinara (130 evra)

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar