Šta će biti sa zgradom Generalštaba? – Najjeftinije rešenje rušenje

Zgrada bivšeg Generalštaba neće biti pretvorena u hotel, ali ni kako je najavljeno u Muzej srpskog srednjeg veka, već bi mogla da postane objekat javne namene ili da posluži nekoj administraciji!

- Tek će se odlučiti šta ćemo uraditi sa zgradom Generalštaba. Moguće je da će ona biti renovirana i pretvorena u objekat javne namene ili će poslužiti nekoj administraciji. To tek ostaje da se vidi - prokomentarisao je usputno gradski menadžer Goran Vesić na poslednjoj sednici Skupštine grada Beograda.

A baš na tom zasedanju gradskog parlamenta pala je odluka da se Muzej srpskog srednjeg veka, a s njim i spomenik Stefanu Nemanji, umesto na prostoru nekadašnjeg Generalštaba u Ulici kneza Miloša, preseli na Savski trg, u zgradu Glavne železničke stanice.

Ovo zasad poslednje seljenje najavljenog muzeja ponovo je otvorilo pitanje šta će se desiti sa zgradama na uglu Nemanjine i Kneza Miloša, koja imaju i status spomenika kulture. Otkako su 1999. teško oštećene prilikom NATO bombardovanja, o njihovoj sudbini kovali su se različiti planovi.

Pre tri godine šuškalo se kako je šeik Muhamed bih Zajed zainteresovan da na ovoj lokaciji sagradi najluksuzniji hotel u Evropi, ali mu u toj nameri smeta upravo status spomenika kulture, zbog kojeg spoljašnji izgled objekta mora da ostane isti.

Kasnije je priča dobila novog glavnog junaka - Donalda Trampa lično. Pisalo se kako su predstavnici Tramp hotela zainteresovani da Generalštab priključe svom brendu, sve dok odbor za podizanje spomeničkog kompleksa Stefanu Nemanji ovu zgradu nije odabrao za svoj muzej.

Koliko god da su mnogi stručnjaci zazirali od ideje da se u jedan deo ovog ansambla smeste artefakti koji pripadaju srpskom srednjem veku, u neskladnoj mešavini ipak se videla šansa za očuvanje dela čuvenog Nikole Dobrovića. Sada, kada je i ona pala u vodu, sudbina zdanja je ponovo na kocki.

Iz Ministarstva odbrane tvrde da odluka nije njihova, te da će se pridržavati onoj koju donese Vlada Srbije.

- Ministarstvo odbrane je samo korisnik vojnog kompleksa zgrada A i B starog Generalštaba, dok je odlučivanje o daljim planovima navedenih nepokretnosti u nadležnosti Vlade Republike Srbije. Nije planirano izvođenje radova na objektima A i B starog Generalštaba do kraja 2017. godine - objasnili su oni.

Najjeftinije rešenje rušenje

Bivši Generalštab se sastoji od zgrada A i B. Objekat koji se nalazi preko puta zgrade Vlade Srbije je dopola srušen (njegov srednji deo) tokom prošle godine, a pričalo se da su radovi koštali 78 miliona dinara. Nedugo zatim, tadašnji ministar odbrane Zoran Đorđević je najavio njeno potpuno rušenje uz napomenu "da država nema novca za konzervacijju, te da je najjeftinije rešenje, da bude sravnjen sa zemljom".

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar