Soliteri na Svetom Stefanu

Aneks ugovora na zakup hotela u Svetom Stefanu i Miločeru, kojima gazduje grčki zakupac "Adrijatik propertis", uvodi na mala vrata "soliterizaciju" jedinstvenog parka na južnom Jadranu. Ukoliko dokument, koji je predložila vlada, usvoji crnogorski parlament, u miločerskom zelenilu, koje je nastalo još u vreme Karađorđevića, koji su ovde podigli svoj letnjikovac tridesetih godina prošlog veka, nići će kompleks zgrada od po 11 spratova.

Kompleks koji vlada forsira, a koji je, kako se sumnja, dogovoren negde u Kuala Lumpuru nešto pre ustupanja u zakup singapurskom "Aman rizortu", koga su kasnije nasledili Grci, bio bi podignut na državnoj imovini. Radi se o 126 apartmana, od kojih bi 66 bilo namenjeno prodaji. Sve bi se to gradilo oko hotela "Kraljičina plaža", jedinog iz "paketa zakupa" koji nije obnovljen već čami zaključan sedmu zimu.

Aneks predviđa i druge ustupke zakupcu, čijim dosadašnjim radom nisu zadovoljni ni meštani, ni turistički poslenici ovog područja, niti celokupna opozicija. Vreme zakupa po predlogu vlade treba da se poveća sa prvobitno određenih 30 na 42, a za "Kraljičinu plažu" na 90 godina. Visina kirije, kako predviđa aneks ugovora, smanjuje se za trećinu i iznosiće godišnje 1,2 miliona evra.

Vladin aneks na ugovor s Grcima nije prošao u parlamentu Crne Gore krajem prošle godine. Uz opozicione stranke, protiv njega je glasala i SDP, čime je predlagač ostao u manjini. Tada su na račun privatizacije najpoznatijeg letovališta izrečene mnogobrojne kritike, koje se svode na to da su "ovde prevagnuli lični interesi nad državnim".

Iz vlade, koja nastoji da po svaku cenu udovolji Grcima, poručuju da aneks treba usvojiti, pošto bi u protivnom grčki partner mogao da tuži Crnu Goru pred Arbitražnim sudom u Londonu za iznos od oko 7.000.000 evra. Toliko je grčki partner, kako sam navodi, oštećen zbog kašnjenja obnove grada-hotela Sveti Stefan, koji je prouzrokovan problemima u vezi sa obnovom crkve Svetog Aleksandra Nevskog.

Koje su štete, zaista, imali Grci, a koje će imati Crna Gora ako dozvoli gradnju solitera u miločerskom parku, (iz)meriće uskoro poslanici crnogorskog parlamenta.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar