Rušenje “divljih” kuća od 31. oktobra

U Srbiji ima oko 500.000 objekata za koje još nije podneta dokumentacija za legalizaciju i ukoliko se to ne učini u zakonskom roku do 31. oktobra, preti im rušenje, najavila je Aleksandra Damjanović, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Damjanovićeva objašnjava da i za tih pola miliona nelegalno izgrađenih objekata postoji rešenje. Naime, resorno ministarstvo priprema izmene zakona o planiranju i izgradnji, na osnovu odluke Ustavnog suda i inicijative skupštinskog Odbora za građevinarstvo i taj novi pravni akt biće preduslov za izmene Zakona o legalizaciji.

Po osnovu važećeg zakona do sada je podneto 800.000 zahteva za legalizaciju, a procena je da postoji oko 1,3 miliona nelegalno izgrađenih objekata u Srbiji.

Sadašnji Zakon o legalizaciji, u smislu odobravanja dozvola za gradnju, primenjuje se na nivou opština svega od jedan do tri odsto, tako da on u stvarnom životu još nije zaživeo, objasnila je Damjanovićeva na sednici Udruženja za građevinarstvo Privredne komore Srbije (PKS).

Ovako katastrofalan podatak govori da u državi ne postoji volja na svim nivoima, pre svega na nivoi opštinskih vlasti, da se stanje u kraj divljoj gradnji. S jedne strane, to je i razumljivo s obzirom da se radi o velikom broju potencijalnih birača koji bi svakako bili kivni na vlast koja bi se usudili da uz naplatu visokih taksi i dažbina njihove divlje objekte uvedu u legalne tokove. Na drugoj strani, ogromna je korupcija upravo na terenu građevinskih dozvola, tačnije da se uz pozamašan mito, izgradi objekat bez neophodnih papira.

Da će se vlast teško odlučiti za rušenje divljih objekata govori i to da su mnogi ranije najavljeni rokovi za rušenje probijeni i ostali ne ispunjeni. Bivši ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić prošle godine je za ovo proleće najavljivao rušenje nelegalnih objekata, ali do toga nije došlo.

Zbog ovako neefikasnog rada nadležnih, savetnik predsednika PKS Aca Popović smatra da se "divlja" gradnja objekata može sprečiti samo ukoliko bi se uvela kontrola svih nadležnih organa. Jedna od mera, smatra Popović, mogla da bi da bude da se odgovornima na nivou lokalne samouprave smanje plate, ukoliko na njihovoj teritoriji započne izgradnja nekog objekta bez dozvole.

Ništa od Veljinih obećanja

Kada je zakon, poznat i kao "Veljin zakon o legalizaciji", pre tri godine na velika zvona najavljen, govorilo se da će on omogućiti legalizaciju bespravno izgrađenih objekata tako što bi to vlasnike u proseku koštalo oko 100 evra. Navodilo se i da će i država ostvariti značajan prihod, jer je procena da u Srbiji ima 1,3 miliona bespravnih objekata. Sada se ispostavilo ne samo što ih ima više, već da i ogroman broj onih koji su podneli zahtev još nisu dobili papir koji bi bio dokaz da su im kuće ili vikendice upisane u katastar.

I taksa za prenamenu zemljišta

Prema važećem Zakonu o planiranju i izgradnji koji je stupio na snagu 1. juna 2013, svi objekti izgrađeni posle 1992. na poljoprivrednom zemljištu moraće da plate i taksu za prenamenu zemljišta u građevinsko.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar