Rokovi plaćanja obaveza veliki problem građevinarima i malim trgovcima

Vreme plaćanja obaveza među firmama, koje je ograničeno na 60 dana, posebno pogađa male trgovce, ali i građevinare

Rokovi plaćanja, koji su među preduzećima svedeni na 60 dana, najveći problem prave malim trgovcima. Veliki prodajni sistemi lakše će izaći na kraj sa svojim poveriocima, dok malom prodavcu niko neće tolerisati veća kašnjenja. Ipak, pravi efekti Zakona o redovnosti plaćanja u komercijalnim transakcijama biće poznati tek tokom leta. Tek tada će se znati koliko firme između sebe poštuju maksimalne rokove plaćanja do 60 dana, jer oni važe isključivo za ugovore sklopljene posle 1. aprila ove godine.

- Još je rano za reakcije privrednika. Prve pritužbe zbog prekoračenja novih rokova plaćanja mogu da stignu tek tokom leta - kaže, za "Novosti", Dragoljub Rajić iz Udruženja poslodavaca Srbije.

Po Rajićevim rečima, glavna bojazan, kada je reč o međusobnim dugovanjima preduzeća, bila je u sektoru trgovine.

- Dve trećine prometa u trgovinama realizuje se kroz odloženo plaćanje, od nekoliko meseci, do čak 24 rate - navodi Rajić. - Trgovci svakako nemaju sredstava da odjednom isplate ceo iznos za porudžbinu, naročito kada je reč o skupljoj robi, beloj tehnici, na primer. U jednom trenutku pretilo je da trgovci prestanu da naručuju novu robu, što bi dodatno oborilo ionako sve niži promet.

Zakon dozvoljava da se u ugovor unesu klauzule o dužim rokovima plaćanja od zakonskih, ali i to je ponekad teško izvodljivo kada je reč o prodaji robe na više rata.

- Veliki dobavljači će tolerisati kašnjenje velikim firmama kupcima - ističe Rajić. - A, suština zakona upravo je bila da se mala preduzeća zaštite od velikih, kroz definisanje rokova plaćanja.

Situacija po pitanju naplate, osim u trgovini, teška je i u sektoru građevinarstva, gde je prosečan rok naplate čak 190 dana. Mali su izgledi da se ona popravi. Jer, dok god se izvođači radova ne namire od svojih dužnika, ni njihovi poverioci, kooperanti i podizvođači ne mogu da očekuju da će uvek biti isplaćeni na vreme. Država je sredinom maja, prema izjavama zvaničnika, samo putarskim firmama dugovala ukupno 8,79 milijardi dinara.

Procenjuje se da preduzeća jedna drugima duguju više od 1,6 milijardi evra, dok prosečni rokovi plaćanja idu do 120 dana. U sektoru građevine je najteže, jer rokovi naplate iznose 190, pa i 210 dana.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar