Rate se primirile

GRAĐANI koji su se zadužili u švajcarskim francima odahnuli su jer su rate počele da padaju, a ova valuta se, posle vrtoglavog skoka, na kursnim listama primirila. Neke banke su čak smanjile kamate na stambene kredite i do dva odsto, kao, na primer, Pireus banka. Sada se kamate na stambene kredite koji su ranije odobreni kreću od 2,11 do 11 odsto godišnje.
Banke, zbog povećanog rizika, više ne odobravaju nove zajmove u ovoj valuti.
Za mnoge građane, koji su uzeli kredit u švajcarskim francima, naročito stambeni, otplata mesečnih obaveza je postala noćna mora posle razmaha finansijske krize, jer je ova valuta skočila u odnosu na dinar za oko 30 odsto. Uz to su mnoge banke podigle marže da bi se zaštitile od rizika, pa su zajmovi u ovoj valuti za tili čas postali papreni. A čak 60 odsto svih odobrenih zajmova do oktobra prošle godine bilo je vezano za ovu valutu.
- Nove stambene kredite ne odobravamo u švajcarskim francima, a za one u otplati svaka tri meseca usklađujemo rate sa tromesečnom vrednošću libora - kažu u Unikredit banci.
Kod većine banaka, koje su odobravali stambene kredite u "švajcarcima", kamata je promenljiva. Tako ima banaka koje zaračunavaju kamatu od 2,11 odsto, jer nisu menjale marže, ali i onih koje su nazidale svoju "zaštitu od rizika", a pre svega svoju zaradu i do 11 odsto.

RIZIK I KAMATE
MEĐUNARODNE referentne kamatne stope nalaze se trenutno na najnižim istorijskim nivoima, a kamate na kredite u Srbiji osetno su više nego prošle godine. Bankari ovo objašnjavaju povećanim rizikom. Uz to, uslovi za dobijanje kredita od poslovnih banaka značajno su pooštreni.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar