Rastu rate za otplatu kredita u evrima

Svi građani koji danas plaćaju rate za kredite oko 300 evra krajem ove godine moraće da izdvoje oko 20 evra više. Razlog je povećanje euribora, referentne kamatne stope Evropske banke koja utiče na cenu kredita u evrima u Srbiji.

Tromesečni euribor trenutno iznosi 1,14 odsto, šestomesečni 1,63, a samo pre godinu dana ovaj pokazatelj je bio više nego upola manji. Stručnjaci procenjuju da bi krajem godine mogao da dostigne 2,2 odsto.

Kao posledica povećanja euribora, dolazi do povećanja rata po svim kreditima kod kojih je ugovorena promenljiva kamatna stopa vezana za kretanje euribora. To su uglavnom stambeni krediti, redovni i subvencionisani, mada ima i potrošačkih i gotovinskih.

U Unikredit banci kamatne stope se usklađuju sa rastom šestomesečnog euribora u februaru i avgustu. Konkretno, kako kažu u ovoj banci, šestomesečni euribor je porastao sa 1,15 koliko je iznosio u avgustu prošle godine na 1,33 u februaru ove godine. To je mesečnu ratu za kredit od 35.000 evra sa rokom otplate od 25 godina podiglo sa 207,5 na 211,3 evra.

Zoran Petrović, zamenik predsednika IO Raifajsen banke, kaže da je guverner Evropske centralne banke u martu najavio mogućnost povećanja repo stope. Sve to je uticalo na očekivanja tržišnih učesnika u pogledu kretanja međubankarskih kamata. Naši analitičari očekuju da bi krajem godine euribor mogao iznositi 2,2 procenta - kaže Petrović. S druge strane vrednost libora je stabilna.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar