Punom parom niču zgrade u Borči

Tri stambene višespratnice u Ulici bratstva i jedinstva u Borči još uvek se grade, uprkos inspekcijskoj odluci o zatvaranju gradilišta i donošenju rešenja o uklanjanju objekata.

borca

Kako u opštini Palilula kažu, u pitanju su tri zgrade na brojevima 2, 4-6 i 10 u ovoj ulici, koje se grade bez građevinske dozvole. Prema rečima komšija, radovi traju već oko pola godine, a na divljem gradilištu izostaju table sa nazivom investitora i rokovima gradnje. Građevinska inspekcija stoga je izvršila inspekcijski pregled na licu mesta i preduzela mere u okviru svoje nadležnosti.

- Za objekat u ulici Bratstva i jedinstva broj 4-6 inspekcija je vršila zatvaranje gradilišta, donela rešenje o uklanjanju, kao i rešenje o izvršenju, s obzirom na to da investitor nije sam postupao po nalogu iz rešenja o uklanjanju. Spisi predmeta su dostavljeni Odseku izvršenja na dalje postupanje. Protiv ovog investitora je podneta i krivična prijava zbog bespravne gradnje – poručuju iz opštine Palilula.

Sve to, sem dela o tome da investitor nije sam postupao po nalogu iz rešenja o uklanjanju, stoji i za slučaj zgrade u broju 10, dok objekat u broju 2 još uvek čeka da svi predviđeni pravni procesi budu okončani.

- Inspekcija je i ovde donela rešenje o uklanjanju objekta, a s obzirom na to da je ovo rešenje u postupku uređenja, nakon izvršenog uređenja, a ukoliko investitor ne postupi po nalogu rešenja, doneće se i rešenje o izvršenju, kojim će se Odsek obavestiti da o trošku izvršenika sprovede uklanjanje ovog objekta – ističu u GO Palilila.

Oni podvlače da su sve tri krivične prijave protiv investitora prosleđene nadležnom tužilaštvu.

Međutim, ništa od gorenavedenog čini se nije smetalo radnicima koje smo zatekli na gradilištu, na kojem se prvog dana nedelje radilo punom parom. Na bilo kakva pitanja o izgradnji većina prisutnih su odgovarali da su tu tek par dana i da ne znaju ništa o posetama inspekcije. Oni koji su rekli da na pomenutoj lokaciji rade nešto duže takođe nisu bili raspoloženi za razgovor.

- Ja nisam nadležan da dajem bilo kakve informacije. Ne znam ko je investitor, niti bilo šta u vezi sa pitanjem legalnosti. Sve što znam je da se posao pristojno plaća i da uredno primam platu za to što radim – rekao nam je jedan od radnika.

Sem njih, na divljem gradilištu naši reporteri zatekli su i ljude koji nisu nosili radne kombinezone, a koji su se predstavili kao komšije. Veoma zabrinute i informisane komšije, reklo bi se, budući da su se raspitivali šta jedna novinarska ekipa traži na tom mestu i zašto fotografiše objekte u izgradnji.

- Mislim da ima interesantnijih tema nego što je ovo. Vidite i sami da ljudi koji tu rade to rade pošteno i završavaju neki posao koji treba da bude gotov pre zime. Mislim da ovo nije prava adresa za potragu za nekim senzacijama. Ovaj objekat je počeo još ranije da se gradi, ne bih znao kad tačno, pa se sad završava. U pitanju nije jedan kompleks, iako sad tako izgleda, jer se zadesilo da svi grade istovremeno, nego postoji više investitora – rekao nam je jedan od njih ispred broja 2.

Ipak, ime ili kontakt naručilaca i finansijera radova koji se prostiru na oko 2.000 kvadratnih metara, nisu znali, te pitanje ko stoji iza projekata ostaje otvoreno.

Ono što je takođe veoma interesantno, iako svi tvrde da se radi o nelegalnim radovima koji su zabranjeni, te da je gradilište zvanično zatvoreno, nigde nema nekog obaveštenja o tome, kao ni traka kojima inspekcije u ovakvim slučajevima okruže celo gradilište.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar