Produžen rok za legalizaciju

Gradjanima koji do sada nisu podneli zahteve za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, uskoro će se pružiti nova prilika da "ozakone" svoje nekretnine. Naime u narednih nekoliko dana na snagu će stupiti novi Zakon o legalizaciji bespravne gradnje koji omogućava da se nekretnine legalizuju.

Rok za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, u skladu sa isteklim zakonskim rešenjem, zaključen je sa 1. januarom 2017. godine, a građani su novu priliku za legalizaciju dobili zahvaljujući novom Zakonu o legalizaciji, koji je Narodna skupština RS usvojila na poslednjoj sednici od 21. juna ove godine.

Vuk Višekruna, šef Odseka za legalizaciju grada Banjaluka, ističe da će podnošenje novih zahteva za legalizaciju biti omogućeno po stupanju na snagu novog zakona.

- Očekujemo da zakon bude objavljen ovih dana i da stupi na snagu, po važećim propisima, nakon čega će građani, koji to još nisu učinili, moći da podnose nove zahteve za legalizaciju. Što se nas tiče, mi smo u potpunosti spremni da odgovorimo ovom zadatku i da odmah omogućimo nastavak podnošenja zahteva za legalizaciju - izjavio je Višekruna.

Prema njegovim rečima, od početka procesa legalizacije do sada gradske službe uspešno su legalizovale više od 5.000 objekata na području grada. Međutim, ovaj proces je, ističe Višekruna, još daleko od konačnog rešenja, budući da je trenutno u radu oko 10.000 zahteva za legalizaciju.

Pročitajte još - RS: Za rušenje čak 50.000 objekata

- Na godišnjem nivou rešavamo do 1.300 zahteva, tako da je sigurno da će ovaj proces, zbog velikog posla koji je pred nama, trajati sigurno bar još nekoliko godina - rekao je Višekruna.

Inače od 2014. trajala je "Legalizacija na akciji", da bi građani po nižim cenama legalizovali svoje objekte. Ovom akcijom bilo je obuhvaćeno oko 85.000 bespravno izgrađenih objekata u Srpskoj, od čega je oko 20.000 na području Banjaluke.

CENA OD 100 DO 2.000 KM

VLADA Republoike Srpske je u protekle tri godine nudila građanima da 100 metara kvadratnih legalizuju za 100 maraka. Najviše novca je trebalo izdvojiti, a to je 2.000 KM, za objekte površine do 400 metara kvadratnih.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar