Povoljnije do stana od februara

Priprema za odobravanje subvencionisanih kredita za stanove. Za ovu godinu država je namenila 1,2 milijarde dinara, što može da pomogne da oko 800 porodica dođe do stana

GRAĐANI prve povoljnije subvencionisane stambene kredite mogu da očekuju u februaru. Banke koje se odluče da podrže ovaj program narednih dana će potpisivati ugovore sa državom, a zatim i krenuti sa prijemom zahteva i odobravanjem zajmova. Građani koji su započeli sa uzimanjem subvencionisanog stambenog kredita u prošloj godini, koristiće ga po starim uslovima.

Za ovu godinu država je namenila 1,2 milijarde dinara, što može da pomogne da oko 800 porodica dođe do svog krova nad glavom. Osim svođenja učešća od pet odsto, smanjena je i kamatna stopa na oko 6,2 odsto, s tim što banke mogu da ponude i nižu. Za prateće troškove kredita, građani, na primer u Beogradu, moraju da izdvoje od 2.200 do 2.500 evra za prosečan stan od 50 kvadrata. Od toga najveći iznos se odnosi na osiguranje kod Nacionalne korporacije koje se kreće od 1.500 do 1.700 evra.

Subvencionisani stambeni kredit može da se koristi za kupovinu novoizgrađenih i stanova koji se zidaju, a poseduju odobrenje za izgradnju i potvrdu o prijemu dokumentacije.

Građani koji žele da kupe stari stan na kredit i dalje će to moći da čine po starim uslovima, odnosno učešće ostaje 20 odsto do vrednosti nekretnine. Tako na primer, za stan vredan 64.500 evra, korisnici subvencionisanog zajma za učešće izdvajaju 3.225 evra, a komercijalnog četiri puta više. Kamatne stope zavisno do banke su slične između dotiranih i kredita koje se finansiraju iz sredstava same banke i iznose od 6,20 do 6,80 odsto. Tako će rata subvencionisanog kredita biti u prvih 25 godina 318 evra, a kod komercijalne pozajmice 324 evra.

Izvor: Novosti

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar