Poslovni prostor će pojeftiniti

Trenutne cene kvadrata poslovnog prostora u Beogradu su nerealne, što se odnosi i na prodaju objekata, ali i na njihovo rentiranje. Međutim, procena je da će te cene sigurno pasti. Ovo tvrdi Tomislav Sekulić, predsednik Udruženja posrednika u prometu nekretninama i vlasnik agencije "Evropa ekskluziv", koji osnov za svoju procenu nalazi u, kako kaže, činjenici da poslovnog prostora već ima dovoljno, što će usloviti i slabiju tražnju lokacija za gradnju poslovnih prostora u odnosu na placeve za izgradnju stambenih objekata.

Sekulić kaže da se cene zakupa kancelarijskog prostora u Beogradu "kreću" od osam do 12 evra po kvadratu, dok se za rentu kvadratnog metra u maloprodajnim objektima na atraktivnim lokacijama plaća od 15 do 25 evra. Van centralne zone zakup se plaća od osam do 17 evra po kvadratu.

Slobodna četvrtina

- Tržište je živa materija i realna cena kvadrata je ona koju je zakupac spreman da plati. Iako pojedini stručnjaci za nekretnine tvrde da u gradu ima 10% slobodnog poslovnog prostora, moja statistika kaže da je taj procenat veći od 25%. To se odnosi i na kancelarijski prostor i lokale. U ovo vreme trusnih zbivanja na svetskom tržištu teško je predvideti kako će se kretati cene, a upravo poslovni prostor može biti zahvaćen tim posledicama. Ipak, procena je da će u Beogradu biti niže cene poslovnog prostora - kaže Sekulić.

On ističe da je logično to što vlada manje interesovanje za zakup prostora u starim poslovnim centrima, poput "Fontane" ili "Starog Merkatora", jer su u novim tržnim centrima zakupcima na raspolaganju atraktivniji lokali, u njih se manje ulaže, a imaju i rešen problem parkiranja. Sekulić pominje primer "Čumićevog sokačeta", koji je poput sličnih tržnih centara jedno vreme bio aktuelan, a onda se, kaže, pokazalo da nije ispunio očekivanja. On dodaje da su u gradu traženiji lokali u prizemlju zgrade sa izlogom, nego u "Čumiću" koji je u samom centru.

Gradske cene niske

Prema podacima Agencije za poslovni prostor Beograda, ukupna površina poslovnog prostora koje je u vlasništvu grada iznosi 253.784 m2. Sav poslovni prostor razvrstan je u četiri zone - ekstra, prva, druga i treća zona. Cene se "kreću" od 579 dinara za kancelarijski prostor u ekstra-zoni, do 42 dinara, koje za zakup ateljea plaćaju gradski umetnici.

Komentarišući cene po kojima poslovni prostor na najatraktivnijim lokacijama nudi Agencija, vlasnik agencije "Evropa ekskluziv" kaže da su one takve da bi on "odmah iznajmio sve te objekte". Sekulić ističe da su te cene ispod tržišnih pokazatelja i tvrdi da se za taj novac ne može naći prostor ni na lokacijama van glavne zone.

Međutim, Miomir Popović, zamenik Agencije za poslovni prostor grada Beograda, naglašava da su u pitanju početne cene za svaki novi poslovni prostor koji se posle nudi na licitaciji. Ali, najveći broj poslovnog prostora u gradu izdaje se upravo po cenama koje se odrede na početku svake godine, jer one važe za stare zakupce, ali se i na licitacijama uglavnom prostori izdaju po početnim cenama.

Teško do naplate

- Cene se usklađuju jednom godišnje u skladu sa merama Vlade. Za ovu godinu smo iskoristili pravo da po memorandumu Vlade podignemo cene za 6%, a najverovatnije će se za taj procenat nivelisati cene i od 1. januara naredne godine. Grad formalno raspolaže sa 250.000 m2 poslovnog prostora, ali tu ima dosta spornog zbog nerazrešenih imovinsko-pravnih odnosa. Činimo sve što je u našoj moći da naplatimo sav izdati prostor i uspevamo da to učinimo u 90% slučajeva. Nemoguće je sve naplatiti, jer i poslovne banke nisu u mogućnosti da svoja potraživanja naplate u stoprocentnom iznosu - govori Popović.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar