Porodice u Srbiji: Tri generacije pod istim krovom

U skoro 400.000 domaćinstava višečlane porodice žive u jednom stambenom prostoru. Više od desetoro ljudi tiska se na istim kvadratima u skoro 4.000 kuća

IAKO nema sumnje da već godinama unazad prosečna srpska porodica broji tri člana, u skoro 400.000 domaćinstava širom Srbije žive i po tri generacije pod istim krovom. A, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, među njima je i bezmalo 4.000 gazdinstava sa više od deset ukućana.

- Prema rezultatima poslednjeg popisa u našoj zemlji je 205.979 kuća sa pet članova, 111.689 sa šest, 36.817 sa sedam i 12.180 sa osam članova. U 4.392 domaćinstva živi po čak devet stanara, a u 3.913 najmanje njih desetoro. A novo prebrojavanje stanovištva, čiji se rezultati upravo obrađuju, pokazaće i od čega i kako žive sve te porodice - kažu u Republičkom zavodu za statistiku i dodaju da u našoj zemlji, nažalost, ima i više od pola miliona samačkih kuća, kao i da čak 682.960 bračnih parova živi bez dece.

Ipak, brojčano nadmoćnija domaćinstva nisu tako često i dovoljno zbrinuta jer, prema podacima Ministarstva za rad i socijalnu politiku, siromaštvo najčešće kuca baš na njihova vrata.

- Siromaštvo najviše pogađa upravo ove višečlane porodice. Na kraju 2011. isključivo od državne pomoći živele su 6.304 petočlane porodice, odnosno 31.520 osoba - objašnjava Zoran Martinović, državni sekretar u ovom ministarstvu. - A prema novom zakonu o socijalnoj zaštiti, pravo na pomoć mogu da ostvaruju i šestočlana domaćinstva i tu je mogućnost već iskoristilo 4.256 takvih porodica, ali očekujemo da će broj zahteva rasti do kraja godine.

U Ministarstvu rada i socijalne politike kažu i da je najviše izdržavanih porodica u Novom Pazaru, Leskovcu, Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu...

A uprkos tome što se ove brojčano bogate familije ne mogu pohvaliti životnim standardom i komforom, većina tvrdi da im kuća nije tesna. Prema istraživanju o socijalnoj isključenosti, sprovedenom u organizaciji Ministarstva rada i socijalne politike, čak 44 odsto ispitanika je kazalo da ima vrlo dobre stambene uslove uprkos tome što u njihovim kućama nedostaje bar jedan od četiri elementa - struja, voda, kanalizacija ili grejanje.

BROJKE

4.256 šestočlanih porodica koje primaju pomoć

500.000 samačkih kuća popisano u Srbiji

44 odsto građana živi u dobrim uslovima

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar