Promet stanova prepolovljen, ali cene opstaju

Kriza dramatično uticala na prometa nekretnina, ali ne i na cenu. U Beogradu cena kvadrata stambenog prostora dvostruko skuplja nego u bilo kom delu Srbije.

Prosečna cena kvadrata stambenog prostora u Srbiji danas je 976 evra. Tačno polovina svih prodatih nekretnina nalazi se u Beogradu, gradu u kojem je kvadrat duplo skuplji nego u bilo kom drugom regionu Srbije. Kriza je dramatično uticala na obim prometa nepokretnostima, pa je tako u poslednja tri meseca 2011. broj kupljenih stanova bio na nivou od tek 41 odsto u odnosu na poslednji kvartal 2007, najbolji zabeleženi period.

Uprkos tome, cene stanova nisu se jednako snažno menjale, pa je tako danas prosečna cena kvadrata u Srbiji samo devet evra niža od maksimalne prosečne cene zabeležene u poslednjih sedam godina, koja je početkom 2010. godine iznosila 985 evra. Ovi podaci koje je objavila Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita i koji se odnose samo na nekretnine osigurane kod nje, prvi put pokazuju pravi presek stanja na tržištu nepokretnosti u Srbiji od 2005. do danas, nevezan za slobodne interpretacije agenata za promet nekretnina, koji su do sada bili jedini izvor ovih informacija.

Beograd dvostruko skuplji

Iz objavljenih podataka daju se izvući dva osnovna zaključka. Po pitanju trgovine nekretninama, Beograd je svet za sebe, sa cenama koje drastično odstupaju od bilo kog drugog dela Srbije. Dok se u prestonici kvadrat prodaje za skoro 1.300 evra, u svim ostalim regionima, Vojvodini, zapadnoj Srbiji i Šumadiji i istočnoj i južnoj Srbiji, prosečna cena ne prelazi 665 evra.

Drugi zaključak je da je stanje na tržištu nekretnina dosta gore nego u pretkriznom periodu, ali da nije ni blizu onako lošeg kako to često predstavljaju u građevinskoj i posredničkoj industriji, tvrdeći da je prodaja stanova skoro sasvim stala. Tokom 2011. u Srbiji je prodato 8.126 stanova osiguranih kod NKOSK-a, što jeste pad u odnosu na 9.560 prodatih nekretnina u 2010, ali je znatno više od samo 6.560 stanova kupljenih 2009, koja je bila prva prava krizna godina u Srbiji. Kolika je tada zavladala panika u društvu vidi se po tome što je samo godinu dana pre, 2008, prodato čak 15.664 stanova, a 2007. kada niko ovde još nije ni čuo za svetsku krizu, 14.563.

U poslednja tri meseca 2011. u celoj Srbiji prodato je 1.887 stanova, od čega u Beogradu čak 962. U glavnom gradu najviše nekretnina, njih 358, prodato je na opštini Voždovac. Osim Beograda, trocifreni broj stanova prodat je još samo u Novom Sadu - 163.

Najskuplji kvadrat trenutno je u beogradskoj opštini Stari grad, gde je prosečna cena čak 1.757 evra. Najjeftiniji je u Sečnju, gde se kuća može kupiti po ceni od neverovatnih 94 evra po kvadratu. Neki od rekordera po jeftinoći su još Ada sa 115 evra, Bač sa 125 i Apatin sa 150.

Osim Beograda, opštine sa cenom kvadrata većom od 1.000 evra su samo još Vrnjačka banja sa 1.085 i Čajetina sa 1.072 evra.

Rekord po visini cene registrovan je u drugom tromesečju 2009. kada je prosečan kvadrat u beogradskoj opštini Vračar koštao čak 2.294 evra.

Izvor: Danas

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar