Poreznici proveravaju imovinu bogataša

Dobrovoljno se javilo 3.769 građana Srbije koji imaju imovinu vredniju od 35 miliona dinara, a na poreznicima je da utvrde da li su je stekli od prijavljenih i oporezovanih primanja. Oni koji nemaju pokriće za luksuzne kvadrate, automobile, jahte, slike - moraće da plate porez od 20 odsto. Naknadni namet, međutim, može da se naplati na imetak stečen tokom poslednjih pet godina. Izvesno je da će unakrsna kontrola trajati dugo i Poreska uprava još ne izlazi sa procenama kada bi mogli da se osete njeni prvi efekti.

Ako je suditi po dinamici slovenačkih poreznika, za skoro četri hiljade informativnih poreskih prijava trebaće godine. U Sloveniji se unakrsna kontrola obavlja od 2008. godine i dosad je obrađeno 400 predmeta.

- Procena imovine i prihoda je delikatan i komplikovan posao - rekao je u utorak Ivan Simič, prvi čovek Poreske uprave. - To su dugotrajni procesi. Krenućemo odmah da radimo. Imamo spiskove luksuznih automobila i kuća. Proveravaćemo da li su se vlasnici sami prijavili ili ne, tako da ćemo paralelno kontrolisati i jedne i druge. Godinama sam bio poreski savetnik i znam sve moguće načine na koje će pokušati da opravdaju stečeno. Pojaviće se tu krediti od fizičkih lica, ali tada se obaveza dokazivanja porekla prenosi na tu osobu od koje je uzeta pozajmica.

Unakrsna kontrola, ipak, neće ispraviti sve nepravde i od svih izvući pripadajući deo poreza. Poreski prekršaj zastareva posle pet godina. Ukoliko poreznici naslute da je imovine stečena kriminalom, slučaj će preuzeti policija, a zastarelost u tim slučajevima nastupa, kako je istakao Simič, posle deset godina.

- Ako novac poseduje više od pet godina ili je imovinu kupio pre sedam, osam godina, onda je to zastarelo - objašnjava Ivan Simič.

- Pregled ide četiri-pet godina unazad. Utvrdi se u svakoj godini koliko je obveznik zaradio novca i koliko je imovine stekao. Ako postoji razlika, plaća porez.

Od inspektora ću zahtevati profesionalan odnos, bez ikakve subjektivnosti.

Ovakva kontrola nije rađena u Srbiji, ali ja imam dovoljno iskustva. Na tome će biti angažovano dvadesetak najboljih inspektora. Moguće je da će se za dve do tri godine ponovo prijavljivati imovina, pa će se podaci porediti sa ovim sada dostavljenim.

KONTROLA

Do kraja juna poreski inspektori su obavili 11.187 terenskih kontrola. Nepravilnosti su utvrđene kod trećine obveznika. Istovremeno su utvrdili obaveze od 14,4 milijarde dinara.

PUBLIKA U BROJ

Poreznici upozoravaju organizatore utakmica, ali i koncerata da prilikom prijave poreza na dodatu vrednost ne prijavljuju umanjen broj prodatih ulaznica. Podatke će porediti sa novinskim izveštajima.
- U svetu vi tačno čujete koliko je bilo gledalaca na nekoj utakmici, jer se to vidi iz poreske prijave - kaže Ivan Simič.
- Ovde se kaže oko nekoliko hiljada. Do 15. jula se prijavljuje PDV, pa ćemo videti koliko je ko prodao ulaznica na nedavnim koncertima.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar