Ponovo isplata stambenih kredita uz subvenciju države

Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita ponovo će krenuti sa isplatom stambenih zajmova uz subvenciju države. Iako su pre dva dana banke dobile dopis od korporacije u kome se kaže da se do daljeg obustavlja isplata ovih zajmova iz budžeta, juče su se stekli formalni uslovi da se isplata nastavi, piše Blic.

Od početka godine, međutim, banke koje odobravaju ove kredite nisu ni prekidale prijem zahteva građana za kreditiranje.
- Na jučerašnjoj sednici Vlade usvojen je program dugoročnog stambenog kreditiranja za period januar-decembar 2008. godine - potvrđeno je „Blicu” u Ministarstvu finansija.
Budžetom za ovu godinu predviđeno je ukupno 3,5 milijardi dinara za ove stambene zajmove (od toga milijarda je za subvencionisanje stanova vojnim licima), međutim, bez usvojenog programa formalno Nacionalna korporacija nije mogla da koristi opredeljen novac.
U ministarstvu naglašavaju da nije bilo reči o obustavljanju ovih zajmova, već samo o kraćem zastoju, a da je razlog tehnički, jer Vlada zbog novogodišnjih i božićnih praznika nije mogla ranije da zaseda i usvoji ovaj program.
Kako kažu u „Banci Intezi”, oni su pre dva dana dobili zvanično obaveštenje od Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita da Ministarstvo finansija RS do daljeg obustavlja isplatu subvencionisanih stambenih kredita iz budžeta.
- Kako su usvojenim budžetom predviđena znatna sredstva za subvencionisanje stambenih kredita, verujemo da se radi o tehničkom pitanju u vezi sa donošenjem odgovarajućih odluka pa će „Rajfajzen banka” i dalje nastaviti da prima i obrađuje zahteve građana za ovu vrstu kredita - ističe Svetozar Šijačić, član Izvršnog odbora.
U „Komercijalnoj banci” potvrđuju da je bilo malog kašnjenja, ali da sistem normalno funkcioniše, kao i da se zahtevi građana primaju. Ista situacija je i u „Eurobank EFG”.
- I dalje normalno primamo zahteve za stambene kredite koje subvencioniše država - ističe Miroslav Tašin, direktor sektora za stanovništvo „Hipo Alpe-Adrija banke”. Miroslav
Rebić, član Izvršnog odbora „Sosijete ženeral banke”, kaže da ova banka nijednog trenutka nije obustavila prijem zahteva za stambene kredite uz subvenciju države i da očekuju da će problem zastoja u isplati zajmova nastao tokom praznika biti brzo rešen.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar