Počeo program dotiranih stambenih kredita

Prve tri banke, Komercijalna, Inteza i Hipo Alpe Adria, potpisale ugovore sa Ministarstvom ekonomije i Nacionalnom korporacijom za osiguranje stambenih kredita, čime je počela realizacija programa dotiranih kredita.

Ugovore o realizaciji novog programa subvencionisanih stambenih kredita, sa Ministarstvom ekonomije i Nacionalnom korporacijom za osiguranje stambenih kredita, do sada su potpisale Komercijalna banka, Inteza i Hipo Alpe Adrija banka, saopštilo je Ministarstvo ekonomije Srbije.

Narednih dana, očekuje se da to učine i druge banke.

Kako se navodi u saopštenju, građani će od 1. oktobra moći da konkurišu za stambene kredite kod banka koje uđu u program.

Ministarstvo ekonomije će do 31. oktobra 2012. i u poslednjih pet godina otplate kredita plaćati kamatu umesto građana, ističe se i dodaje da je u ovogodišnjem budžetu izdvojeno 450 miliona dinara za tu namenu.

Najavljeno je da se za narednu godinu planira dodatnih 2,5 milijardi dinara za subvencionisanje kamata na stambene kredite.

Kamatne stope na kredite u vreme kada ih građani budu plaćali kretaće se od 4,9 do 5,9 odsto godišnje.

Uslov za dobijanje kredita je da korisnik obezbedi učešće od pet odsto učešća, dok će država obezbediti beskamatni kredit za učešće od 20 odsto, a banke kreditiraju preostalih 75 odsto.

Maksimalni iznos stambenog kredita kroz ovaj program je 100.000 evra, a pravo na korišćenje kredita imaju građani do 45 godina starosti koji nemaju rešeno stambeno pitanje, nemaju stambeni kredit i čija neto plata iznosi do 120.000 dinara mesečno.

Građani koji žele da zamene stari stan za stan u novogradnji, takođe će moći da koriste ovaj kredit, kroz kreditiranje razlike u ceni, ističe se u saopštenju.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar